Als jij en je baby gezond zijn, word je aangemoedigd om zo snel mogelijk borstvoeding te geven, omdat het zuigreflex het sterkst is kort na de geboorte. Als je je baby onmiddellijk aan de borst legt na de geboorte, zal het helpen de baarmoeder te contracteren en de placenta sneller te lossen. Maar maak je geen zorgen als je baby niet onmiddellijk wil drinken – huid -op- huid contact zal hem helpen om zijn lichaamstemperatuur en ademhaling te reguleren, en zal de melkaanmaak stimuleren.
Colostrum – het perfecte voedsel voor de pasgeborene
Je lichaam zal begonnen zijn met colostrum aan te maken halverwege de zwangerschap. Deze eerste melk varieert in kleur van lichtgeel tot lichtbruin, en bevat ongeveer drie keer meer eiwitten dan volwassen moedermelk, evenals antilichamen, vitamines en mineralen. In feite bestaat colostrum uit meer dan 60 componenten, waaronder 30 exclusief zijn voor moedermelk. Colostrum helpt de baby meconium af te scheiden bij zijn eerste ontlasting (de stoffen die opgenomen worden in de baarmoeder) en zorgen ervoor dat zijn maag en darmen beter beschermd zijn tegen bacteriën en virussen. Het komt eerst in zeer kleine hoeveelheden, geleidelijk verhoogd als de baby meer drinkt, want pasgeboren baby’s hebben maagjes ter grootte van een kers. Een theelepeltje melk volstaat voor de eerste voeding. Sommige moeders kolven een beetje colostrum in spuitjes om in te vriezen tijdens het laatste trimester van de zwangerschap, in het geval zij of hun baby voedingsmoeilijkheden verwachten bij de geboorte.
Hoe vaak moet ik mijn pasgeborene voeden?
Sommige baby’s zijn slaperig voor de eerste paar dagen en moeten worden aangemoedigd om ten minste drie keer per uur gevoed te worden. Het is volkomen normaal voor een pasgeboren baby om een beetje gewicht te verliezen nadat hij geboren is; gemiddeld verliest een baby 7% van zijn gewicht tijdens de eerste levensweek en zal zijn gewicht terug naar het geboortegewicht gaan uiterlijk twee weken na de geboorte.
Wanneer komt mijn melk op gang?
Wanneer de placenta eruitkomt, leidt dit tot de tweede fase van de lactatie, en de volledige termijnmelk zal komen op dag 3-5. Het maagje van de baby zal groeien om grotere hoeveelheden melk binnen te kunnen krijgen, en zal dus vaker moeten voeden dan eerst: ongeveer 8 tot 12 keer in een periode van 24 uur. Het voeden van de baby raakt meer verspreid naarmate de baby ouder wordt maar hier zijn geen gemiddelden voor. Elk kind is anders. Voed daarom ook op verzoek; houdt de hongersignalen in de gaten en bied de borst aan zodra de baby dit aangeeft.