We weten dat je hard hebt gewerkt om moedermelk voor je baby af te kolven, dus is het belangrijk om de melk op een veilige en hygiënische plaats te bewaren. Hier zijn enkele tips voor het bewaren en ontdooien van moedermelk:
Hieronder staan de richtlijnen van La Leche League International over hoe je moedermelk bij verschillende temperaturen veilig kunt bewaren:
Gekoelde of bevroren melk kan bewaard worden in:
Hard plastic of glazen flesjes met een goed sluitende dop.
Potjes of bewaarflesjes zonder BPA en BPS en bewaarzakjes die speciaal zijn ontworpen voor het bewaren van moedermelk
Andere bewaartips:
- Potjes, flesjes of zakjes moeten niet tot aan de rand worden gevuld – laat ten minste twee centimeter ruimte om de melk bij het invriezen uit te laten zetten.
- Markeer de datumop het zakje of flesje. Noteer ook de naam van de baby op het etiket als je baby naar een kinderdagverblijf of gastouder gaat.
- Als je melk op het werk afkolft en bewaart in een gemeenschappelijke koelkast, zorg er dan voor dat je een etiket gebruikt met je naam of gebruik een zakje (ook gemarkeerd) zodat het niet wordt gezien als “gewone” melk.
- Bewaar ingevroren moedermelk in het midden van de vriezer. Daar is de temperatuur het meest constant. De temperatuur aan de zijkanten kan fluctueren en je moet voorkomen dat de melk gedeeltelijk ontdooit omdat het niet opnieuw kan worden ingevroren. Hetzelfde geldt voor de koelkast: zet géén flesjes melk in de deur.
Moedermelk opwarmen en ontdooien
Moedermelk kun je ontdooien en/of opwarmen met stromend water of in een kom met warm of heet water.
Breng de melk niet aan de kook, omdat dit bepaalde voedingswaarden vernietigt.
Schud de melk voorzichtig door elkaar, voordat je de temperatuur controleert. Door te schudden zal ook de room met de melk worden vermengd. Het is normaal dat bewaarde melk is gescheiden in een laag room en een laag melk. Niet te krachtig schudden om beschadiging van bioactieve stoffen in de moedermelk te voorkomen.
Gebruik geen magnetron om moedermelk op te warmen!
Moedermelk die is ingevroren en weer is ontdooid kan maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard.
Moedermelk nooit opnieuw invriezen!
In zeldzame gevallen hebben moeders – die hun uiterste best hebben gedaan moedermelk af te kolven en hebben ingevroren – geconstateerd dat de melk niet meer bruikbaar is. Dit gebeurt wanneer een moeder melk produceert die rijk is aan lipase, het enzym dat vet in de melk afbreekt. Sommige moeders constateren een ranzige geur, nadat hun melk is opgeslagen in de koelkast; anderen merken het pas nadat de melk een tijdje is ingevroren en dan wordt ontdooid. Gelukkig gebeurt dit niet vaak en het kan worden voorkomen als de lipase wordt gedetecteerd voordat de melk wordt ingevroren.
Wij adviseren moeders om als test kleine hoeveelheden in te vriezen en na een ongeveer een week te ontdooien om zeker te zijn dat de melk goed is. Als de melk ranzig ruikt, kan het nodig zijn de melk te verwarmen alvorens het in te vriezen om lipase te neutraliseren.
Als je vragen hebt over de juiste manier om moedermelk te bewaren, overleg dan met uw verloskundige of een lactatiekundige of neem contact op met La Leche League.