Hoe kies je de juiste maat van je borstschild?

Hoe kies je de juiste maat van je borstschild?

Als een vrouw een kolf moet gebruiken om melk af te kolven, is het belangrijk dat het borstschild perfect past. Het schild is het trechtervormige gedeelte van de kolf dat rond de borst en tepel past. Dit gedeelte heeft een openingshoek van 90° waar de borst in past, en een tunnel waarin de tepel tijdens het kolven vrij zou moeten kunnen bewegen.

Via een zuigbeweging wordt moedermelk door een kolf afgekolfd. Het schild zou een comfortabel zegel moeten vormen om een vacuüm op te bouwen en de tepel voorzichtig in de tunnel te trekken, zonder de borst of tepel te verwonden. Met een goed passend schild worden de melkkanalen niet samengeperst. Het ondersteunt ook een optimale leging van de borsten en helpt de hoeveelheid gepompte melk vermeerderen. Een slecht passend schild beperkt de melkstroom en leidt tot verstoppingen en een verminderde melkproductie. Een verminderde kolfeffectiviteit kan de melkproductie van een vrouw negatief beïnvloeden.

De maat is belangrijk

Het schild moet comfortabel rond de borstcontouren passen zonder te veel druk uit te oefenen d.w.z. niet drukken of klemmen.

Een schild met zachte, flexibele randen of kussens voelt comfortabeler tegen de borst en verhindert dat de kleine melkkanalen tegen het huidoppervlak verstopt raken.

Tunneldiameter

Doordat de vorm, afmetingen en uitstekingsgraad van de tepels van elke vrouw uniek zijn, zijn er borstschilden met verschillende tunneldiameters (meestal uitgedrukt in mm) verkrijgbaar:

Een borstschild met een tunneldiameter, die ofwel te klein ofwel te groot is voor de tepel van de vrouw, kan de kolfefficiëntie verminderen en pijn en tepelschade veroorzaken.

De juiste maat kiezen

Vrouwen hebben een schild nodig met een tunneldiameter die een beetje groter is dan hun werkelijke tepeldiameter zodat er voor de tepel genoeg plaats is om comfortabel uit te zetten tijdens het kolven. Weinig vrouwen zijn perfect symmetrisch. De ene tepel kan groter zijn dan de andere of anders reageren op de
zuigbeweging waardoor vrouwen voor elke tepel de juiste maat moeten kiezen.

Te groot:

Een groot gedeelte van de areola wordt in de tunnel getrokken en dit kan pijnlijk zijn. De borsten voelen niet volledig leeg na het kolven of het kolven duurt lang.

Te klein:

De tepel wrijft langs de binnenkant van de tunnel. Hij kan geklemd worden en het kolven is pijnlijk. De borsten voelen niet volledig leeg na het kolven of het
kolven duurt lang.

Perfecte maat:

Alleen de tepel en klein gedeelte van de areola worden in de tunnel getrokken en de tepel kan vrij bewegen tijdens het kolven. De borsten voelen zacht en lichter aan na elke kolfsessie.

Borstkolven van Lansinoh

Check of de borstschilden geschikt zijn om te gebruiken met de borstkolf die je gebruikt. Alle maten borstschilden zijn compatibel met de borstkolven van Lansinoh. 

Controleer de maat regelmatig

De maat van het vereiste borstschild kan veranderen met de tijd. Ongeveer 2-3 dagen postpartum worden de borsten voller en zwaarder doordat er melk wordt aangemaakt en ook de vorm en elasticiteit kunnen de volgende maanden veranderen. Hoewel veranderingen in cupmaat maar weinig impact hebben op de pasvorm, hebben veranderingen van tepelgrootte dat wel. Een schild dat een paar dagen postpartum perfect was, kan een paar weken later niet meer passen. Daarom moeten vrouwen de pasvorm van hun borstschild om de paar weken controleren.

Aangezien tepels elastisch zijn en uitzetten tijdens het kolven, moeten sommige vrouwen al tijdens een kolfsessie een groter borstschild gebruiken. Daarom is het raadzaam om al voor het kolven een grotere maat bij de hand te hebben voor het geval je ze zou moeten vervangen.

 

Bronnen:

  1. UNICEF UK BABY FRIENDLY INITIATIVE (2017) Assessment of breast milk expression: Staff information.
  2. JONES E et HILTON S (2009) Correctly fitting breast shields are the key to lactation success for pump dependent mothers following preterm delivery. J Neonatal Nurs 15(1):14-17.
  3. BECKER GE, SMITH HA et COONEY F (2016) Methods of milk expression for lactating women. Cochrane Database Syst Rev 9(9):CD006170. 

 

Merci pour votre inscription