Kleding en borstvoeding

Kleding en borstvoeding

Zwanger zijn vraagt om de aanschaf van positiekleding maar hoe zit het na de bevalling? En wat heb je nodig om je comfortabel te voelen tijdens het geven van borstvoeding?

Eigenlijk heb je geen speciale kleding nodig maar het is wel fijn als je een goede ondersteunende beha (zonder beugel) en een paar voedingshemden aanschaft. Hou er ook rekening mee dat zoogcompressen soms nodig zijn.

Zoogcompressen zijn handig als je tussen de voedingen lekt en om ervoor te zorgen dat je kleding niet nat wordt. Sommige vrouwen lekken altijd, anderen nooit wat niets te maken heeft met het productievermogen. Elke vrouw is anders daarom is het beter om je niet met een ander te vergelijken. Ook zijn zoogcompressen handig om de tepels tegen wrijvingen van je kleding te beschermen. Overignens zijn zoogcompressen niet bedoeld om continu gedragen te worden. De tepels moeten tussen de voedingen door kunnen luchten en herstellen van de inspanning tijdens het drinken van de baby aan de borst.

Hierbij nog een paar tips en advies over kleding zodat je op een comfortabele manier je borstvoedingsperiode zal kunnen beleven:

Drie sleutelwoorden: PRAKTISCH-COMFORTABEL-DISCREET

1. Voedingsbeha

– voorkeur gaat naar zachte stoffen zoals katoen (om allergieën te voorkomen) met een vleugje elastaan voor de elastische rekbaarheid

– het liefst zonder naden (of dan heel fijn) en zonder beugel om de druk op de borsten en het risico op verstopte melkkanalen te verlagen

– wat de maat betreft: jij zal gedurende de stuwingdagen en de eerste weken post-partum een extra cupmaat ten opzichte van de zwangerschap nodig hebben. De omvang kan variëren, zorg er dus voor dat jij marge hebt bij de sluiting. Na ongeveer 6 à 8 weken zal de productie een stabiel punt bereiken en zal je een beha kunnen aanschaffen voor de rest van de borstvoedingsperiode. In principe neemt de cupmaat iets af om vervolgens, zoals de productie, redelijk stabiel te blijven. De borsten zullen comfortabeler aanvoelen dan gedurende de eerste dagen na de bevalling.

– het is beter om met blote borsten te slapen maar mocht je ondersteuning nodig hebben, kies dan voor een voedingshemd, zonder beugel en naden en makkelijk te openen tijdens de voedingen.

– mocht je nog regelmatig kolven, dan is het verstandig om een handsfree kolfbeha te gebruiken. Je kan de kolfbeha gemakkelijk aan -en uit-trekken en je melk verzamelen terwijl je ondertussen andere dingen doet. Snel, makkelijk en efficiënt zodat je met alledaagse dingen door kan gaan en tegelijkertijd je borsten goed blijft stimuleren.

2.Hemdjes of t-shirts

Borstvoedingsshirts zijn bijna onmisbaar en zorgen voor gemak en comfort. Zij hebben meestal een overslag en een ingezette top en zijn voorzien van een handige sluiting zodat je lichaam bedekt blijft terwijl jij je kindje aanlegt. Wil je zo discreet mogelijk voeden en je decolleté bescheiden houden, kies dan voor een wijd T-shirt.

En als je strakke topjes niet prettig vindt, kies dan liever voor een tuniek of hemd  met een breide opening zodat jij de baby makkelijk aan de borst kan brengen terwijl je buik bedekt blijft.

3. Jurken

Met een borstvoedingsjurk kun je discreet en makkelijk je kindje aanleggen. Als je de onderste laag wegschuift, krijg je direct toegang tot je borsten en blijft de rest van je lichaam bedekt. Let goed op de vorm van je borsten bij het aanschaf van een jurk; de richting van je tepels kan bepalend zijn voor de keuze van het model. Wel een mooi en fijn alternatief voor je garderobe!

4. Stola of sjaal

Een onmisbaar onderdeel van je garderobe tijdens de borstvoedingsperiode. Een stola of sjaal neem je overal mee naartoe en geeft je de zekerheid om bedekt en discreet te kunnen voeden.

5. Poncho

Net als een stola of een sjaal biedt een poncho discretie tijdens het voeden met als grote voordeel dat het niet wegschuift. Let er wel op dat je kindje niet te bedekt wordt en het dus niet te warm krijgt.

 

Heb jij zelf tips of ideeën, deel ze met ons en andere moeders, wij worden er blij van!

 

Merci pour votre inscription