Slapen als een baby

Slapen als een baby

Pasgeborenen baby’s brengen de meeste tijd door met slapen en kunnen maximaal 18 uur slapen in een periode van 24 uur. Maak je geen zorgen als je baby niet meer dan drie of vier uur achtereen slaapt, dag of nacht. Dit betekent helaas dat je wel een aantal slapeloze nachten kunt verwachten. De eerste paar weken kunnen uitputtend zijn en als je je baby borstvoeding geeft, kunnen ze vaker en op verzoek willen drinken.

Papa een flesje afgekolfde melk laten geven? Liever even wachten!

Veel moeders die uitsluitend borstvoeding hebben gegeven kunnen in de verleiding komen om ’s nachts een fles afgekolfde melk te gebruiken, overtuigd dat de baby langer zal slapen. Het kan natuurlijk handig zijn als papa een handje helpt om je in staat te stellen om langer te slapen. Maar houd er rekening mee dat je borsten snel zullen wennen aan deze routine en minder melk produceren. Het kan enige tijd duren om uw productie van melk weer op pijl te brengen.

Samen slapen

De eerste zes maanden zal de baby in een wieg of kinderbedje slapen en vaak in de kamer samen met mama en papa. Wanneer de baby zes tot acht weken is, gaat hij overdag waarschijnlijk kortere periodes slapen en ’s nachts langer, maar hij zal ’s nachts wakker blijven worden om gevoed te worden. Het is mogelijk dat de baby de hele nacht door blijft slapen als hij acht weken is, maar het is meer waarschijnlijk dat dit pas gebeurt als hij twaalf weken is. Om het ontwikkelen van goede slaapgewoonten te bevorderen, kun je beginnen met het ontwikkelen van een slaaproutine vanaf zes weken.

Vermoeidheidssignalen leren herkennen

Vanaf twee weken kun je beginnen het aanleren van het verschil tussen dag en nacht. Kleed hem overdag aan zodra hij wakker wordt, speel met hem, geef hem aandacht en houd de kamer verlicht. Wees stil tijdens de voeding ‘s nachts, beperk licht en geluid en doe je pyjama aan zodra het bedtijd is. Leer tijdens zijn eerste drie maanden signalen van vermoeidheid te herkennen, zoals het wrijven in de ogen, huilen, geeuwen, uitrekken en verlies aan interesse in speelgoed en mensen. Zodra je de signalen herkent, leg hem dan in de wieg of in het kinderbedje.

Wiegendood

Veel ouders maken zich de eerste paar maanden zorgen over het risico van wiegendood. Maar er zijn manieren om je baby in de wieg te leggen die het risico hierop verminderen. Houd de kamertemperatuur tussen 16-20 graden, leg de baby op zijn rug, en leg de baby aan het voeteneinde van de wieg of het kinderbedje zodat hij/zij niet onder de dekens kan schuiven. Het wordt ook aanbevolen om een vlak, stevig en waterdicht matras te gebruiken voor de baby en niet op de bank, een stoel of een bed te laten slapen. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat borstvoeding het risico op wiegendood vermindert door de gezondheidsvoordelen van de moedermelk.

 

Merci pour votre inscription