Een veilige hechting tussen mama en baby: stap per stap

Een veilige hechting tussen mama en baby: stap per stap

Zwanger zijn, de komst van een baby, de opbouw van een vertrouwde en veilige relatie tussen jou en je kindje. Hoe gaat dat, wat roept het op en wat brengt het met zich mee? Je bagage uit het verleden, je liefdesleven, de omstandigheden rondom de zwangerschap, je eigen perceptie over het moederschap… Dit alles vormt de basis van deze nieuwe relatie. 

Om een beter beeld te kunnen krijgen van wat deze relatie inhoudt, gaan we je uitleggen hoe borstvoeding een toegevoegde waarde kan geven aan de hechting tussen jou en je baby.

Laten we samen kijken naar de verschillende stappen van dit bijzondere proces.

  1. Tijdens de zwangerschap

De veranderingen in je lichaam, de rondingen van je buik, de bewegingen van je baby, eerst zacht en subtiel en vervolgens duidelijk en soms overweldigend, de weeën die aanduiden dat de bevalling nadert…het zijn allemaal tekens die je steeds laten beseffen dat een mini-jij in aanmaak is, nog niet zichtbaar maar oh zo voelbaar. Jullie zijn continu aan het communiceren met elkaar, soms onbewust. Als je voor zwangerschapshaptonomie hebt gekozen, leer je in contact te komen met je gevoel en met je baby. Door je buik op verschillende manieren aan te raken en te voelen, bouwen jij en je partner een band met jullie kindje op.

  1. Tijdens de bevalling

Onafhankelijk van hoe de bevalling verloopt (normale fysiologische bevalling, ingeleid of keizersnede), neemt de baby afscheid van de vertrouwde en veilige omgeving van de baarmoeder. Dankzij jouw aanwezigheid en aandacht zal je kindje stap voor stap aan zijn nieuwe omgeving wennen. Een gezonde à terme baby is snel in staat om contact te maken met de wereld om hem heen. Het allerfijnste voor hem is om van onbeperkt huid-op-huidcontact met jou te kunnen genieten. Een intens en emotioneel moment waarbij oxytocine, het hormoon van de liefde, hechting en geluk, een grote rol zal spelen. De eerste momenten zijn van primair belang voor een goede hechting. Geniet er dus volop van en neem er de tijd voor.

  1. Tijdens het voeden aan de borst

Voeden is het logische vervolg op de zwangerschap. In je buik wordt de baby via de navelstreng gevoed, daarna krijgt hij zijn voeding aan de borst. Alle zintuigen worden geprikkeld: zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Eigenlijk is de borst het verlengstuk van de navelstreng, niet alleen door de voeding, maar ook door de emoties en de liefde. Daarbij spelen de twee belangrijke borstvoedingshormonen een belangrijk rol in de hechting tussen jou en je baby: de oxytocine zorgt voor liefde en geluk en de prolactine zorgt voor productie en bescherming. De afgifte van beide hormonen zorgt ook voor ontspanning, welzijn en tevredenheid bij borstvoedende moeders.

Terwijl je kindje groeit, zal de interactie tijdens de voedingen steeds gestimuleerd worden: een lach, tedere blikken naar elkaar, gebrabbel tussendoor, zachte aanrakingen…een dialoog tussen jou en je kindje en dus steeds meer hechting. Hij zal zich daardoor geliefd en beschermd voelen, een goede basis voor de toekomst. Borstvoeding geven is net een geschenk voor je kindje: een gift van gezondheid en belangrijke emoties op lange termijn.

  1. Tijdens de dagelijkse verzorging

Door je kindje dagelijks te verzorgen, zal de hechting vanzelfsprekend groeien.

  • Verschonen, badderen, samen douchen, elkaar vasthouden
  • Slapen, samen op de bank liggen, wiegen, wandelen
  • Verzorging, aandacht bij pijn of ongelukjes; een kindje bijstaan als het even niet gaat, dragen, knuffelen

Zoals je ziet, als er voldoende ruimte is voor hechting, groeit het zelfvertrouwen van je kindje en de harmonie in het gezin. Borstvoeding is één van de belangrijkste factoren bij hechting, dus koester het, beleef het zo intens mogelijk, samen met je kindje en je partner.

 Wij wensen jullie veel geluk en liefde toe!

 

Merci pour votre inscription