Borstvoeding geven in het openbaar

Borstvoeding geven in het openbaar

#iwanttobreastfree

 

Wellicht heb je van deze beweging gehoord die door ruim 2,5 miljoen moeders op sociale media wordt gesteund.

Ondanks de incidenten die onlangs hebben plaatsgevonden, heb je het recht om je kind te voeden als je op een openbare plaats bent zoals een park, winkelcentrum of restaurant.

Borstvoeding geven gebeurt vaak op verzoek: dus de baby geeft op een bepaald moment signalen af dat hij of zij honger heeft. Het is dus normaal om je baby aan de borst te kunnen leggen, zelfs tijdens het wandelen.

Er is geen sprake van exhibitionisme maar van een primaire behoefte van het kind: er is niets natuurlijkers en gezonders.

 

Voor een wandeling met een borstgevoede baby krijg je enkele tips van Myriam, onze lactatiekundige

 

De eerste dagen na de geboorte van je baby heb je zeker geen zin om buitenshuis te zijn en dit is des te beter omdat je hierdoor kunt rusten en werken aan een goede lactatie met frequente voedingen. Wanneer je je klaar voelt voor je eerste uitje, kies je waarschijnlijk voor een bezoekje aan familie of vrienden of een wandeling in het park als het mooi weer is, tenzij je liever de boodschappen bij jou in de buurt doet natuurlijk…

 

Borstvoeden op een openbare plaats

 

Net zoals sommige jonge moeders voel je je misschien wel wat ongemakkelijk bij het idee om op een openbare plaats te gaan zitten en je baby te borstvoeden uit angst voor de blikken van anderen, vooral als dit onwennig voor je aanvoelt.

Welnu, al snel leer je de signalen herkennen waaruit blijkt dat je baby borstvoeding nodig heeft en dan kun je de tijd nemen om te gaan zitten en hem of haar aan de borst te leggen voordat hij of zij gaat huilen om om aandacht te vragen en daarmee de aandacht van de mensen om je heen trekt. En al snel wordt dit een tweede natuur voor je, de voedingen van je baby gaan deel uitmaken van je dagelijks leven en de “paniek” van de eerste keren verdwijnt!

 

Hoe kun je in alle rust borstvoeding in het openbaar geven?

 

Een praktische kwestie: je kunt beter kleding dragen waarmee je borst niet ontkleed wordt, zoals een ruim T‑shirt dat je omhoog doet om ruimte te geven aan je baby om hem of haar te voeden en om je ontblote buik aan de zijkant te verbergen hoef je slechts een cardigan te dragen of, als het te warm is, een lichte stola omdoen.

Wellicht krijg je meer zelfvertrouwen als je op een rustige plek gaat zitten voor meer geborgenheid. Ook kun je onder het voeden een tijdschrift of boek in je vrije hand nemen.

Dankzij een ringsling of draagdoek kun je heel discreet borstvoeding geven, zelfs als je loopt! Vraag advies bij een draagconsulente. Een rugzakje voor je fles water, luiers en een luierverschoningsset is zeer nuttig om je handen vrij te hebben en alle aandacht aan je kleintje te schenken.

Sommige jonge moeders hebben problemen met lekkende melk. Als je een tintelend gevoel in je borsten begint te krijgen alsof ze gaan lekken, hoef je slechts met je hand op de tepel te duwen om de stroom te stoppen; ook absorberende zoogcompressen kunnen zeer nuttig zijn.

Merci pour votre inscription