In dit artikel
Borstvoeding na een keizersnede
Borstvoeding geven is de meest natuurlijke manier om een baby te voeden na de geboorte. Je kindje meteen vastpakken, knuffelen en aanleggen is voor hem of haar de beste kennismaking met zijn nieuwe leven buiten de baarmoeder.
Keizersnede en de impact op borstvoeding
Maar wat als jij een keizersnede nodig hebt om je kindje op de wereld te brengen? Wat zijn de consequenties op het voeden? Is er überhaupt sprake van belemmeringen of kan het alsnog zo vloeiend lopen als jij het gehoopt had?
In dit artikel leg ik je uit hoe je het kan aanpakken om ervoor te zorgen dat jij en je baby de beste start samen maken.
Wat is een keizersnede?
Een keizersnede (of sectio) is een buikoperatie die ingezet wordt als een vaginale bevalling niet mogelijk is. Omdat je nooit van tevoren weet hoe een bevalling gaat lopen, is het dan ook verstandig om tijdens de zwangerschap enige informatie erover in te winnen bij je verloskundige of gynaecoloog zodat je weet wat het lichamelijk inhoudt en jij en je partner enigszins voorbereid zijn.
Soms wordt er een sectio ingepland en soms wordt een keizersnede halverwege de bevalling ingezet omdat deze niet op de gewenste manier verloopt.
Voorbereiding op borstvoeding na een keizersnede
In het geval van een geplande sectio (ongeacht de reden ervan) kan jij je alvast goed voorbereiden op het geven van borstvoeding door in de laatste weken van de zwangerschap druppels colostrum op te vangen en deze veilig in de diepvries te bewaren tot de bevalling.
Je hebt voor deze voorbereiding alleen je handen en een goede techniek nodig. Kolven met de hand is de meest natuurlijke en efficiënte manier om colostrum op te vangen. Mocht je na de sectio langer op de ok moeten blijven en je kindje niet aan kunnen leggen, zal hij/zij alvast druppels colostrum kunnen krijgen. Vervolgens zal je onbeperkt huid op huid met je kindje toepassen en naar behoefte aanleggen. Alsnog zijn de opgevangen druppels altijd van toepassing tussendoor. Dit zal ervoor zorgen dat jij geen stress ervaart maar alles op een rustige manier beleeft.
Door meer rust in je hoofd en in je lijf, zal je de eerste 48 uur ontspannen handelen waardoor de melkproductie rustig op zal kunnen starten. Want er is nooit bewezen dat een sectio de melkproductie in de weg zit. Als het zo is, is er meestal sprake van spanning maar als jij het proces in harmonie beleeft, kan alles voorspoedig lopen. In geval van een spoed sectio, heeft je kindje de bevalling zelf ingezet waardoor de hormonen vanzelf aan het werk zijn gegaan. Heb jij je niet goed op deze wending kunnen voorbereiden en gaat het aanleggen moeizaam na de geboorte, kolf alsnog met de hand en pas huid op huid contact onbeperkt toe.
Tips voor de kraamweek
Tijdens de kraamweek zal je rekening moeten houden met wellicht minder mobiliteit of flexibiliteit bij het aanleggen maar ook daar geldt voor: alle vrouwen zijn anders. Zorg er altijd voor dat je lichaam goed uitgerust is door regelmatig te liggen en te ontspannen. Zorg ook voor een fijne voedingshouding; je hoeft niet alles te proberen, wat voor jou werkt is goed. Pak regelmatig je rust, beperk het bezoek en knuffel onbeperkt met je kindje, dat is het beste medicijn voor een goed herstel. Is er medicatie nodig omdat de wond pijnlijk is, dan kan paracetamol of ibuprofen het verlichten, zonder negatieve invloed voor je kindje.
Neem vooral de tijd en maak gebruik van de hormonen om je lichaam te helpen herstellen. Denk vooral niet dat borstvoeding jou energie kost maar jou energie geeft! Na elke voeding een kwartier je ogen dicht doen met de baby op je borsten zorgt voor een boost aan positieve energie om de dag en nacht weer door te komen. En om je huid en die van je baby optimaal te beschermen en te verzorgen, denk aan de Biologische Balsem van Lansinoh, een heerlijke verwenning.
Conclusie
Borstvoeding geven zal aan je herstel bijdragen; een stukje natuurlijke vraag en aanbod waarbij je nog intenser van je baby zal kunnen genieten.
Heb je vragen erover of wil je overleggen, dan ben je bij ons welkom, wij staan voor je klaar!