Het belang van moedermelk voor een premature baby

Het belang van moedermelk voor een premature baby

Als je baby vroeg geboren is en in het ziekenhuis op de afdeling neonatologie moet verblijven, heb je veel steun van gezondheidsprofessionals en van je naaste omgeving nodig, want dit is een zeer stresvolle situatie. Je moet leren omgaan met het feit dat je je kindje niet in je armen kan nemen en met onzekerheid over de gezondheid van je baby. En dat allemaal terwijl je ook nog moet herstellen van de bevalling, zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak. Eén van de zaken die je daarbij echt kan helpen, is je baby moedermelk geven. Je melk regelmatig afkolven om je baby te voeden met dit gezondheidselixir, zal je veel persoonlijke voldoening geven.

Waarom heeft jouw premature baby nog meer behoefte aan jouw melk?

De natuur heeft de vrouw een merkwaardig groot aanpassingsvermogen meegegeven. Wanneer ze moeder wordt en haar baby vóór de 37ste week ter wereld komt, zal de melk die ze maakt verschillen van de melk die ze zou produceren na een volledige zwangerschap. Een premature baby heeft dan ook een minder geëvolueerd spijsverteringsstelsel dan een baby die op tijd geboren is. Daardoor is zo’n kindje vatbaarder voor infecties. Om die reden is de moedermelk specifiek aangepast aan zijn situatie: de melk bevat een grotere concentratie aan beschermende bestanddelen, anti-ontstekingselementen en groeibestanddelen, waardoor zijn organen en zijn spijsverteringsstelsel zich verder zullen ontwikkelen. Deze vitale moedermelk bevat alle nodige ingrediënten die samen zorgen voor de optimale groei van je kindje. Alleen baby’s met een zeer laag geboortegewicht krijgen extra verrijkte voeding om tekorten tegen te gaan en met het oog op voldoende gewichtstoename.

Het belang van moedermelk blijkt ook uit één van de gevaarlijkste ziektes, die echter minder gekend is: verzwering en darmnecrose door bloedvergiftiging. Deze ziekte treft voornamelijk premature baby’s die minder wegen dan 1,5 kg. Het sterftecijfer is hoger (20 tot 40 %) en deze ziekte heeft zware gevolgen op lange termijn, na een zware behandeling en een zeer ingrijpende chirurgische buikoperatie. Het beschermde effect van moedermelk tegen deze ziekte werd door verschillende studies op wereldniveau aangetoond. We schatten dat deze ziekte 5 tot 10 keer meer voorkomt bij premature baby’s die geen moedermelk krijgen.

Je melk is dus goud waard: elke druppel is kostbaar en kan het leven van een pasgeboren kind redden. Aarzel daarom niet om je moedermelk te doneren als je over hebt. Melkbanken hebben er nood aan om de neonatologiediensten te bevoorraden. Donormoeders die melk afstaan, dragen ook bij aan de promotie van borstvoeding. 

 

Merci pour votre inscription