Hoeveel moedermelk moet je baby tijdens de borstvoeding drinken?

Hoeveel moedermelk moet je baby tijdens de borstvoeding drinken?

In een wereld waar alles om cijfers en getallen draait is het voor jonge moeders soms lastig om de vraag “Drinkt je baby wel genoeg?” te beantwoorden. Borstvoeding is immers op verzoek en je kunt de hoeveelheden niet afmeten zoals bij kunstvoeding.

Als de baby onrustig wordt, wordt de moeder al snel – ten onrechte- gewezen op het feit dat haar melk niet goed genoeg is of dat zij niet genoeg geeft. Toch zijn er naast de toename van het gewicht een aantal punten die duidelijk aanduiden dat je baby het goed doet tijdens de borstvoeding:

 1. De baby drinkt effectief, is zeer geconcentreerd aan het begin van de borstvoeding, neemt duidelijke slokken en wordt vervolgens langzaam ontspannen totdat hij vanzelf de tepel loslaat.
 2. De eerste paar dagen na de geboorte heeft de baby ongeveer zes natte luiers en drie poepluiersvan mosterdgele ontlasting per dag. Sommige baby’s kunnen een vertraagde stoelgang krijgen vanaf zes weken.
 3. Gedurende de eerste zes à acht weken worden de borsten duidelijk soepel na de borstvoeding. Toch is dit niet altijd zichtbaar. Zeker wanneer de baby regelmatig drinkt en vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd zijn. Dit is heel normaal.
 4. De baby is rustig tussen de voedingen door en slaapt met regelmaat.

Signalen die je onzeker kunnen maken over je productie:

 1. De borsten lijken minder vol en lekken minder dan voorheen. Maar, als de baby goed groeit, betekent het dat de productie voldoende is en goed afgestemd is op zijn behoeften.
 2. De baby drinkt veel korter dan voorheen en is vaak na vijf minuten al klaar. Dat is normaal, sommige baby’s drinken op een gegeven moment zo effectief en krachtig aan de borst dat ze vrij snel verzadigd zijn.
 3. De baby wil ineens heel vaak en kort achter elkaar drinken. Dan heeft hij met regeldagente maken die voorbijkomen rond de tien dagen, zes weken en drie maanden. De baby maakt dan een groeispurt door en heeft meer voeding nodig. Binnen een paar dagen is de productie op zijn nieuwe behoeften afgestemd.
 4. De baby is ineens onrustig en huilt vaker. Huilen is niet altijd een teken van trek maar kan ook een vraag om aandacht zijn. Bied hem dan extra knuffelmomenten aan; houd hem vast en draag hem, dat zal hem goed doen.

 Signalen die om deskundig advies vragen:

 1. De baby is nog steeds niet terug op geboortegewicht na 15 dagen
 2. De baby plast en poept heel weinig
 3. De baby slaapt veel en wordt ’s nachts niet wakker
 4. De baby valt snel in slaap tijdens de voeding

 

Mocht je baby bijvoeding nodig hebben om weer op gewicht te kunnen komen, begin dan met kolven om je eigen moedermelk als eerste aan te kunnen bieden. Als de baby nog geen maand oud is, is het verstandig om geen fles te gebruiken tijdens het bijvoeden om zo geen tepelspeenverwarring te creëren. Gebruik liever de finger-feedingtechniek; een cupje of een borstvoedingsset onder begeleiding van een deskundige.

 

 

Merci pour votre inscription