Hoe kun je weten of je baby voldoende uit de borst drinkt?

Hoe kun je weten of je baby voldoende uit de borst drinkt?

In een wereld waar alles om cijfers en getallen draait is het voor jonge moeders soms lastig om de vraag “Drinkt je baby wel genoeg?” te beantwoorden. Borstvoeding is immers op verzoek en je kunt de hoeveelheden niet afmeten zoals bij kunstvoeding.

Als de baby onrustig wordt, wordt de moeder al snel – ten onrechte- gewezen op het feit dat haar melk niet goed genoeg is of dat zij niet genoeg geeft. Toch zijn er naast de toename van het gewicht een aantal punten die duidelijk aanduiden dat je baby het goed doet op de borstvoeding:

 1. De baby drinkt effectief, is zeer geconcentreerd aan het begin van de voeding, neemt duidelijke slokken en wordt vervolgens langzaam ontspannen totdat deze vanzelf de tepel loslaat.
 2. De eerste paar dagen na de geboorte heeft de baby ongeveer zes natte luiers en drie poepluiers van mosterdgele ontlasting per dag. Sommige baby’s kunnen een vertraagde stoelgang krijgen vanaf zes weken.
 3. Gedurende de eerste zes à acht weken worden de borsten duidelijk soepel na de voeding. Echter kan deze observatie bijna niet zichtbaar zijn op het moment dat de baby regelmatig drinkt en de vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd zijn, wat heel normaal is.
 4. De baby is rustig tussen de voedingen door en slaapt met regelmaat.

De signalen die je onzeker kunnen maken over je productie:

 1. De borsten lijken minder vol en lekken minder dan voorheen. Echter, als de baby goed groeit, betekent het dat de productie voldoende is en goed afgestemd is op zijn behoeften.
 2. De baby drinkt veel korter dan voorheen en is vaak na vijf minuten al klaar. Dat is normaal, sommige baby’s drinken op een gegeven moment zo effectief en krachtig aan de borst dat zij vrij snel verzadigd zijn.
 3. De baby wil ineens heel vaak en kort achter elkaar drinken. Dan heeft hij met regeldagen te maken die voorbijkomen rond de tien dagen, zes weken en drie maanden. De baby maakt dan een groeispurt door en heeft meer voeding nodig. Binnen een paar dagen is de productie op zijn nieuwe behoeften afgestemd.
 4. De baby is ineens onrustig en huilt vaker. Huilen is niet altijd een teken van trek maar kan ook alleen een vraag naar aandacht zijn. Bied hem dan extra knuffelmomenten aan; houd hem vast en draag hem, dat zal hem goed doen.

Signalen die om deskundig advies vragen:

 1. De baby is nog steeds niet terug op geboortegewicht na 15 dagen
 2. De baby plast en poept heel weinig
 3. De baby slaapt veel en wordt in de nacht niet wakker
 4. De baby valt snel in slaap tijdens de voeding

Mocht je baby bijvoeding nodig hebben om weer op gewicht te kunnen komen, begin dan met kolven om je eigen moedermelk als eerste aan te kunnen bieden. Als de baby nog geen maand oud is, is het verstandig om geen fles te gebruiken tijdens het bijvoeden om zo geen tepelspeenverwarring te creëren. Gebruik liever de finger-feedingtechniek; een cupje of een borstvoedingsset onder begeleiding van een deskundige.

Merci pour votre inscription