Natuurlijk spenen

Natuurlijk spenen

De redenen om te stoppen met voeden kunnen voor een moeder heel divers en vooral heel persoonlijk zijn: pijn, terug aan het werk, nieuwe zwangerschap, ziekenhuisopname, stress…

Wat de reden ook moge zijn, het is belangrijk dat je contact opneemt met een professional die je zal begeleiden tijdens het afbouwen. Naast het feit dat de borsten beschermd moeten blijven om problemen te voorkomen, komen moeder en kind in een nieuwe fase terecht waar zij het intiem contact los moeten laten. Het is dus belangrijk dat een moeder dat proces in alle rust kan beleven.

Borstvoeding geven is biologisch gezien de natuurlijkste zaak van de wereld maar wordt helaas niet altijd zo beschouwd in onze westerse wereld. Daarom zijn we minder bekend met het fenomeen “natuurlijk spenen”, oftewel spenen zonder voorbedachte acties, op de meest natuurlijke manier.

In dit geval blijft de moeder haar kind voeden zolang hij erom vraagt, het liefst op verzoek. Hoe vaker een kindje drinkt, des te langer duurt het voordat hij de borst niet meer nodig heeft. Maar dan komt er een moment waarop hij zichzelf los zal maken van de borst, de behoefte niet meer zal voelen om tegen zijn moeder aan te kruipen en te drinken. Spenen op zijn manier.

Er is geen specifieke leeftijd wanneer dat proces gebeurt, het hangt van het kind af en soms van andere gebeurtenissen zoals tanden krijgen, lopen of zindelijk worden. Het is een fase waarin het kindje geconfronteerd wordt met andere ervaringen waardoor hij de primaire behoefte om bij zijn moeder te drinken loslaat. Het gebeurt meestal tussen de 2e en de 4e verjaardag van het kind, maar soms zelf later, zoals in Mongolië bijvoorbeeld waar kinderen tot hun zevende verjaardag aan de borst drinken. Het hangt van de cultuur af maar vooral van de band tussen moeder en kind.

Waarom kiezen voor natuurlijk spenen? 

 • het is de meest natuurlijke manier voor het kindje die zelf bepaalt hoe en wanneer
 • hoe langer de lactatieperiode duurt, hoe meer directe immuniteit voor het kindje
 • het zorgt voor minder werk voor de moeder die geen schema hoeft aan te houden om af te bouwen
 • borstvoeding is de beste voeding voor het kind en biedt hem ook aandacht en geborgenheid
 • het geeft de moeder rust door de constante afgifte van oxytocine
 • naarmate het kindje minder zal drinken, zal de productie geleidelijk afnemen
 • geen verplichte overstap van borst naar fles, het kindje kan gewoon doorgaan met vast voedsel
 • de baby heeft geen speen en geen duim nodig doordat zijn zuigbehoefte aan de borst verzadigd wordt
 • de borst keert rustig terug naar zijn originele maat

Hoe omgaan met de blikken van de mensen om je heen?

 • kies het liefst voor een fijne, rustige plek om te voeden
 • kies samen voor een woord of een teken zodat jij snel door hebt wanneer je kindje wil drinken
 • kies voor makkelijke kleren om discreet te kunnen voeden. Een stola of een grote hydrofiele doek kunnen prettig zijn
 • blijf jezelf en wees trots op het feit dat jij je kindje aan het voeden bent zonder je te irriteren aan eventuele blikken om je heen

Zoek steun!

Het kan ook fijn zijn om onderdeel uit te maken van een groep van voedende moeders. Op Facebook bijvoorbeeld, via Whattsapp of tijdens Mama café’s bijvoorbeeld. Steun en begrip kunnen het verschil maken en jou aanmoedigen om door te gaan. Wij, het Lansinoh Team, zijn er voor je! Deel je ervaring, stel je vragen, spreek je onzekerheden uit als het nodig is.

Wij zien je graag op onze Facebook pagina of op Instagram. 

Merci pour votre inscription