Pijnlijke tepels en borsten

Pijnlijke tepels en borsten

Borstvoeding is een van de meest bijzondere en verrijkende ervaringen die je kunt hebben, maar het kan soms ook een uitdaging zijn, vooral in het begin. Sommige vrouwen kunnen problemen ondervinden, waar anderen geen last ervaren.

Veel moeders klagen in het begin over pijnlijke en gevoelige tepels. Raak niet in paniek als je dit overkomt. Het komt bij veel moeders voor. Ongeveer 80-95% van de moeders ervaren pijnlijke tepels. Het wordt vaak geassocieerd met een slechte voedingshouding en niet goed aanleggen van de baby/ Baby kan daardoor niet goed aanhappen. Een juiste voedingshouding is de sleutel voor een geslaagde borstvoeding. Als je problemen ondervindt, is het daarom altijd raadzaam de hulp van een verloskundige, lactatiekundige of arts (indien gespecialiseerd in borstvoeding) in te roepen.

Overigens kan Lansinoh HPA® Lanoline helpen om pijnlijke en gebarsten tepels te verzachten en te beschermen. Dit is de meest pure Lanoline. Het is 100% natuurlijk en veilig voor baby en moeder. De tepelcrème is goedgekeurd door de British Allergy Foundation. Een enorm voordeel is ook dat het niet verwijderd hoeft te worden om borstvoeding te geven, in tegenstelling tot andere tepelcrèmes die je voor het geven van borstvoeding moet afspoelen.

Het is normaal dat je borsten groter, zwaarder en een beetje gevoelig worden wanneer ze beginnen om meer melk aan te maken. In sommige gevallen kan dit leiden tot stuwing, waardoor de borsten erg hard en pijnlijk aanvoelen. Als stuwing optreedt, geef dan zo vaak als mogelijk borstvoeding met de betreffende borst om te voorkomen dat de borst te vol wordt. Als de borst erg vol is of de tepel vlak is, een beetje melk met de hand verwijderen of afkolven voordat je borstvoeding geeft om de borst en tepel te verzachten. Gebruik tussen het borstvoeding geven door koude kompressen, zoals de 3-in-1 TheraPearl Breast Therapy om de pijn te verlichten. En zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en draag een goed passende, ondersteunende beha.

Verstopte melkkanalen

Sommige vrouwen zullen ook verstope melkkanalen hebben. Deze kunnen optreden als de borst niet regelmatig helemaal leeg wordt gezogen. Een verstopt kanaal zal aanvoelen als een kleine, harde bult die bij aanrakingen pijn doet. Als dit gebeurt, is het belangrijk vaak borstvoeding aan de getroffen kant te geven omdat dit helpt de verstopping te verminderen en de melk te laten stromen. Gebruik een warm kompres zoals de TheraPearl – deze kan gemakkelijk worden verwarmd. Even een paar seconden in de magnetron en vervolgens op de plek aanbrengen. Draag vooral een goed passende, ondersteunende beha, bij voorkeur zonder een beugel, die niet te strak is omdat dit de melkkanalen verder kan vernauwen.

Mastitis

Een ander probleem voor sommige moeders is mastitis. Dit is meestal het resultaat van verstopte kanalen. Symptomen zijn onder meer een rode, gezwollen plekken op de borst, die bij aanraking warm en pijnlijk zijn. Sommige moeders zullen ook griepachtige symptomen vertonen. Net als met andere problemen is het belangrijk om vaak borstvoeding te geven aan de getroffen kant en ervoor te zorgen dat de borst volledig leeg is na elke voeding. Breng een warm kompres aan, zoals de 3-in-1 Therapearl Breast Therapy en zorg dat je voldoende rust krijgt.

Als je vlakke tepels hebt en je baby moeite heeft met aanhappen, moet je de tepels voorzichtig uittrekken. Hiervoor kun je de Lansinoh Latch Assist gebruiken om je daarbij te helpen.

Tips om pijnlijke tepels te genezen:

  • Controleer positionering en aanhappen. De baby moet een grote hap van de borst nemen, met zijn tong onder de tepel
  • Vaak voeden kan ook helpen. Een pasgeboren baby moet 8-12 keer in 24 uur worden gevoed.
  • Begin met borstvoeding aan de minst pijnlijke kant. Ga naar de andere borst wanneer de melk gaat stromen.
  • Crèmes die verwijderd moeten worden voordat borstvoeding wordt gegeven, moeten ook worden vermeden omdat extra wrijven pijnlijke tepels kan irriteren

Andere oorzaken van pijnlijke tepels als je met borstvoeding begint:

Stuwing – Als je borsten erg vol zitten, kan je baby problemen hebben met het aanhappen. Een kleine hoeveelheid melk afkolven voordat je borstvoeding geeft, en ten minste elke twee uur voeden, met iets langere tussenpozen ‘s nachts, kan helpen.
Stuwing kan leiden tot tijdelijk vlakke of ingetrokken tepels.

Kort tongriempje – een kort tongriempje kan worden behandeld, en het is raadzaam om een zorgverlener te raadplegen.

Zuigonderbreken – De baby van de borst halen zonder het zuigen te onderbreken vergroot de kans op pijnlijke tepels. Als het nodig is je baby van uw borst te nemen, onderbreek het zuigen dan door je vinger tussen zijn tandvlees te doen.

Wellicht vind je het leerzaam onze video over borstvoeding te bekijken. De video bevat suggesties en tips over aanleggen en hoe je de beste borstvoeding kunt geven – een goede techniek kan helpen om pijnlijke tepels te voorkomen en je meer comfortabel en ontspannen maken.

Als u problemen hebt met borstvoeding, aarzel dan niet de hulp in te roepen van een borstvoeding- of lactatiedeskundige. Behulpzame organisaties zoals La Leche League zijn meer dan bereid te helpen.

Merci pour votre inscription