Regeldagen

Regeldagen

Het is je vast opgevallen dat je baby op sommige dagen anders is dan wat je van hem gewend bent; korte slaapjes, eindeloze voedingen, onrust. Wat maakt toch dat je kindje dat een soort van ritme leek te hebben gekregen tussen slapen, drinken en wakker zijn, zich ineens zo anders gedraagt? Best destabiliserend voor een jonge moeder die aan haar productie gaat twijfelen en nog erger, aan zichzelf! Vooral als haar partner en familie zich ermee gaan bemoeien!

Hoe kan zoiets gebeuren, wat maakt dat zo’n grote gedragsverandering ineens plaatsvindt? De kraamverzorgster heeft het er wel over gehad maar toch overkomt het je.

Denk terug aan de eerste paar dagen na de geboorte…de baby krijgt eerst de colostrum en lijkt er tevreden mee te zijn. En in de nacht voordat de productie echt op gang komt, wordt de baby onrustig, lijkt de hele tijd te willen drinken, geeft je geen minuut rust. Het is een overgangsfase voor hem, het moment waar hij de vertrouwde warme omgeving van de baarmoeder achter zich laat om zelf op zoek te gaan naar voeding. Ineens wordt zijn behoefte aan melk groot; hij wordt dorstig, onrustig, zoekend. Door hem vast te houden en vaak aan te leggen, weet je hem gerust te stellen. De productie neemt toe, zijn behoeften worden verzadigd en langzaamaan ontstaat er een vraag en aanbod tussen jullie. Rust.

En ineens, na een dag of tien, weer hetzelfde scenario…waarom? Het leek net zo goed te gaan?

Één van de belangrijkste regels bij borstvoeding is: hoe vaker en hoe meer de borsten gestimuleerd en gedraineerd worden, hoe meer zij produceren. Het is dus de baby die de aanbod van melk reguleert; zijn trek weerspiegelt de productie en vice-versa. Prachtig om te zien hoe het vraag -en -aanbod systeem ontstaat (zie ons artikel over de fysiologie van de lactatie” hierover).

Deze onrustige dagen worden regeldagen genoemd, oftewel dagen waar de baby een groeispurt meemaakt en dus de productie aan zijn nieuwe behoeften wil aanpassen, “regelen”. In theorie vinden de regeldagen regelmatig plaats; rond de tiende dag, na zes weken, na drie maanden, na zes maanden…Maar het is niet altijd zo, de natuur houdt het zo en dan een beetje spannend. Daarnaast kunnen nieuwe gebeurtenissen invloed hebben op de ritme van de lactatie, zoals weer beginnen met werken, op vakantie gaan, kinderziekten…momenten waar de baby extra veiligheid aan de borst zoekt, niet per se voeding maar troost en geborgenheid. Dit allemaal zorgt voor onrustige dagen en nachten, en het is volledig normaal!

Dus hoe kan jij je het beste op deze veranderingen voorbereiden?

Pak het zo relaxt mogelijk aan en blijf het ritme van je baby volgen, wetende dat het tijdelijk is, ook kan je het idee hebben dat het eindeloos duurt!

Heb vertrouwen in jezelf en in je baby, praat met vriendinnen over wat je meemaakt, zij zullen je door hun eigen ervaring geruststellen en steunen door deze pittige fase heen. Blijf niet malen en twijfelen!

Hierbij nog een paar tips:

  • Vraag om hulp rondom het huishouden, boodschappen of andere kinderen
  • Stel prioriteiten; de was, stofzuigen of administratie kunnen even wachten
  • Zorg ervoor dat je comfortabel en in alle rust kan voeden; maak het aangenaam voor jezelf, pak wat lekkers te eten en te drinken, zet een leuk muziek op, kijk een leuke serie…ontspan dus en geniet
  • Vraag je partner om je nek, schouders, rug of voeten te masseren zodat je lichaam extra verzorgd en verwend aanvoelt
  • Neem contact op met een lactatiekundige om gehoord te worden en al je vragen te kunnen stellen. Soms is horen dat je het goed doet een heel fijn bericht

Besef dat elke moeder-baby relatie uniek is, kijk vooral naar jullie eigen situatie en naar de behoeften van je kindje. Onthoud dat deze regeldagen kunnen gebeuren, maar niet per se op dezelfde momenten of op dezelfde manier.

Merci pour votre inscription