Een sterke toeschietreflex bij borstvoeding: 6 tips

Een sterke toeschietreflex bij borstvoeding: 6 tips

Als je baby onrustig is tijdens de borstvoeding, zich lijkt te verslikken, zijn hoofd naar achteren trekt om op adem te komen, flinke boeren of veel windjes laat, dunne groene ontlasting krijgt of soms huilend de borst weigert, dan kan het zijn dat jij een sterke toeschietreflex hebt. Dat wil zeggen dat de stroom melk die uit de borst komt bij de eerste aanhap zo krachtig is dat de baby moeite heeft om het te verwerken.

Misschien heb je deze krachtige stroom melk onder de douche ervaren of tijdens het masseren van je borsten, of als je baby plotseling de borst loslaat? De toeschietreflex is heel sterk in de vroege ochtend, als de borsten vol zijn en de melkkanalen gespannen. Tegen de avond en nacht loopt de borstvoeding iets rustiger, doordat de borsten meestal soepeler aanvoelen.

Door de onrustige zuigbewegingen van de baby, het happen en loslaten en het plotseling trekken van het hoofdje, kunnen je tepels gevoelig worden. Je baby doet er inderdaad alles aan om zelf de melkflow te reguleren, zodat hij verder rustig kan drinken.

Het risico op verstopte melkkanalen, maar ook op borstontsteking, is daardoor groter. De baby drinkt onrustig, waardoor de opname van melk vermindert. Als je baby niet goed drinkt en de stimulans verstoord wordt, is de kans groot dat de productie afneemt. Indien je een overproductie hebt die ervoor zorgt dat je altijd meer melk produceert dan gemiddeld is.

Waar komt dit fenomeen vandaan en wat te doen om het onder controle te houden?

Elke vrouw is anders en iedereen ervaart de toeschietreflex op een andere manier. Voor sommige vrouwen is het nodig om het duidelijk op te wekken voordat de eerste druppels melk uit de borst komen, terwijl voor anderen een lichte aanraking al voldoende is om er een krachtige stroom uit te krijgen. De hoeveelheid melk varieert ook gedurende de dag en tijdens de borstvoedingen zelf. En niet te vergeten, hoe de baby drinkt heeft invloed op de melkflow.

Het grootste nadeel van een sterke toeschietreflex is dat de baby’s een slechte manier van drinken kunnen ontwikkelen. Doordat ze continu de melkstroom moeten beheersen, raken ze geïrriteerd als ineens het tegenovergestelde gebeurt. Als de stroom van de melk weer rustig wordt, worden ze onrustig omdat ze moeite voor moeten doen om te drinken. Het kan frustrerend zijn voor de moeder die zich geen raad meer weet met een baby die continu onrustig is.

Heb jij een sterke toeschietreflex? Hier 6 tips om de borstvoeding aangenamer te maken:

  1. Veel mensen denken dat je de borstvoeding moet uitstellen. Doe dat niet! Meer tijd tussen de borstvoedingen zorgt ervoor dat de borsten voller en gespannen worden, waardoor de kracht van de toeschietreflex toeneemt. En als je baby moet wachten om te drinken, zal ook zijn onrust alleen maar toenemen.
  2. Zorg voor een goede en rustige aanlegtechniek waarbij de baby meer op de borst ligt dan onder, buik tegen buik, hoofdje vrij en voetjes door je lichaam ondersteund. Op deze manier maak je gebruik van de zwaartekracht en vermindert de kracht van de toeschietreflex. Laat de baby de borst pakken zonder hem te dwingen zodat hij de stroom melk rustig kan reguleren.
  3. Voed je baby af en toe in de zijligging, een houding die rustgevend is voor tijdens de borstvoeding.
  4. Als je baby zich lijkt te verslikken tijdens de toeschietreflex, haal hem dan rustig van de borst af en plaats hem in een verticale houding op je borst. Laat de melk verder stromen (op een handdoek of in een moedermelkcollector) zodat je baby daarna verder rustig kan drinken.
  5. Kijk goed naar je baby tijdens de borstvoeding en haal hem even van de borst als hij onrustig wordt. Geef even rust en de mogelijkheid om een boertje te laten voordat je hem opnieuw aanlegt.
  6. Als je gevoelig bent voor overproductie, probeer dan twee keer na elkaar dezelfde borst te geven of gedurende een periode van 3 à 4 uur. Kolf desnoods tussendoor kort met de hand om de druk van de tepel te halen. Doordat de andere borst minder gestimuleerd wordt, zal de productie zich beter stabiliseren. Blijf alert op de toestand van je borsten en controleer ze regelmatig op soepelheid.

 

Als je baby rustig aan de borst drinkt en je de bovengenoemde tips toepast, zal de kracht van de toeschietreflex langzaamaan minder worden. Wees je bewust van het feit dat je lichaam 6 tot 8, soms 10 weken de tijd nodig heeft om een balans te vinden tussen vraag en aanbod.

Mocht je toch twijfels hebben en persoonlijk advies willen, vraag een lactatiekundige om je borstvoeding te observeren en begeleiding op maat te krijgen.

Merci pour votre inscription