Te sterke toeschietreflex

Te sterke toeschietreflex

Als je baby onrustig is tijdens de voeding, zich lijkt te verslikken, zijn hoofd naar achteren trekt om op adem te komen, flinke boeren geeft, veel windjes laat, dunne groene ontlasting krijgt of soms huilend de borst weigert, dan kan het zijn dat jij een sterke toeschietreflex hebt. Dat wil zeggen dat de stroom melk die uit de borst komt bij de eerste aanhap zo krachtig is dat de baby moeite heeft om het te verwerken.

Wellicht heb je deze krachtige stroom melk onder de douche ervaren of tijdens het masseren van je borsten, of als je baby plotseling de borst loslaat. De toeschiet is ook nog sterker in de vroege ochtend, als de borsten vol zijn en de melkkanalen gespannen. Daarentegen lopen de avond- en nachtvoedingen iets rustiger doordat de borsten meestal soepeler aanvoelen.

Door de onrustige zuigbewegingen van de baby, het happen en loslaten en het plotseling trekken van het hoofdje, kunnen je tepels gevoelig worden. Je baby doet er inderdaad alles aan om zelf de melkflow te reguleren zodat hij verder rustig kan drinken.

Het risico op verstopte melkkanalen maar ook op borstontsteking is daardoor groter.  De baby drinkt onrustig waardoor de opname van melk verminderd wordt. Als de borst niet goed gedronken wordt en de stimulans verstoord wordt, is de kans aanwezig dat de productie zal afnemen. Mits je een overproductie hebt die ervoor zorgt dat je altijd meer melk produceert dan gemiddeld is.

Waar komt dit fenomeen vandaan en wat te doen om het onder controle te houden?

Elke vrouw is anders en iedereen ervaart de toeschietreflex op een andere manier. Voor sommige vrouwen is het nodig om het duidelijk op te wekken voordat de eerste druppels melk uitkomen terwijl voor anderen een lichte aanraking al voldoende is om een krachtige stroom eruit te krijgen. De hoeveelheid melk varieert ook gedurende de dag en tijdens de voedingen zelf. En niet te vergeten, het vermogen van de baby om te drinken die invloed hebben op de melkflow.

Het grootste nadeel van een sterke toeschietreflex is dat de baby’s mogelijk een slechte manier van drinken ontwikkelen. Doordat zij continu de melkstroom moeten beheersen, raken zij geïrriteerd als ineens het tegenovergestelde gebeurt. Als de stroom van de melk weer rustig wordt, worden zij onrustig omdat zij moeite voor moeten doen om te drinken. Het kan frustrerend zijn voor de moeder die zich geen raad meer weet met een baby die continu onrustig is.

Mocht je bekend zijn met het fenomeen, hierbij enkele suggesties om je situatie te verbeteren :

  1. Probeer de voedingen niet uit te stellen zoals heel veel mensen denken. Meer tijd tussen de voedingen zorgt ervoor dat de borsten voller en gespannen worden waardoor de kracht van de toeschietreflex vanzelfsprekend toeneemt. En als je baby moet wachten om te drinken, zal ook zijn onrust alleen maar toenemen
  2. Zorg voor een goede en rustige aanlegtechniek waarbij de baby meer op de borst ligt dan onder, buik tegen buik, hoofdje vrij en voetjes door je lichaam ondersteund. Op deze manier maak je gebruik van de zwaartekracht en wordt de kracht van de toeschietreflex verminderd. Laat de baby de borst pakken zonder hem te dwingen zodat hij de stroom melk rustig kan reguleren
  3. Voed je baby af en toe in de zijligging, een houding die rustgevend is voor de voeding
  4. Als je baby zich lijkt te verslikken tijdens de toeschietreflex, haal hem dan rustig van de borst af en plaats hem in een verticale houding op je borst. Laat de melk verder stromen (op een handdoek of in een moedermelkcollector) zodat je baby daarna verder rustig zal kunnen drinken
  5. Kijk goed naar je baby tijdens de voeding en haal hem even van de borst als hij onrustig wordt. Geef even rust en de mogelijkheid om een boertje te laten voordat jij hem opnieuw aanlegt
  6. Als jij gevoelig bent voor overproductie, probeer dan twee keer achter elkaar dezelfde borst te geven of gedurende een periode van 3 à 4 uur. Kolf desnoods tussendoor kort met de hand om de druk achter de tepel eraf te halen. Doordat de andere borst minder gestimuleerd wordt, zal de productie zich beter stabiliseren. Blijf alert op de gezondheid van je borsten en controleer ze regelmatig op soepelheid.

Als je baby rustig aan de borst drinkt en jij de bovengenoemde tips toepast, zal de kracht van de toeschietreflex langzaamaan minder worden. Wees bewust van het feit dat je lichaam 6 tot 8, soms 10 weken de tijd nodig heeft om een balans te bereiken tussen vraag en aanbod.

Mocht je toch twijfels hebben en persoonlijk advies willen krijgen, vraag een lactatiekundige om een voeding te observeren om de beste begeleiding toe te passen.

 

Merci pour votre inscription