De meeste moeders kiezen ervoor om borstvoeding te geven na de geboorte maar na een paar weken zien we soms al dat een combinatie van borst en kunstvoeding wordt aangeboden. Hoe komt het dat zoveel vrouwen voor deze weg kiezen?
- Is het omdat zij “te snel” terug aan het werk gaan?
- Komt het door de strategische reclame van kunstvoedingsfabrikanten?
- Is het omdat de fles en public meer geaccepteerd wordt dan de borst?
Wij kunnen er lang over discussiëren, maar laten we vooral kijken naar de praktische aspecten van een gecombineerde voeding en de invloeden ervan.
Voordat wij beginnen, laten we nog een keer benoemen wat de wereldwijde gezondheidsorganisaties (WHO, Unicef) adviseren: minimaal twee jaar borstvoeding waarvan de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding.
Volgens het voedingscentrum krijgt na drie maanden nog maar 58% van de zuigelingen nog steeds exclusieve borstvoeding. Cijfers die ver verwijderd zijn van het advies hierboven.
De reden: het gebrek aan goede informatie en aan professionele ondersteuning.
Elke gezinssituatie is uniek en wij horen de keuze van ieder persoon te respecteren. Mocht je dus de keuze hebben gemaakt om gemengde voeding aan je kindje te geven, zullen we je zo goed mogelijk adviseren en begeleiden zodat je baby zo lang mogelijk van de positieve effecten van JOUW MELK kan profiteren.
Hierbij de top tien van de meest gestelde vragen:
1. Wat betekent gemengde voeding precies?
Het gaat om een combinatie tussen moedermelk en kunstvoeding. In de meeste gevallen drinkt de baby aan de borst en krijgt poedermelk via de fles. Maar er kan ook gekolfd worden zodat moedermelk in de fles aangeboden kan worden, als je afwezig bent of als je kindje naar de opvang gaat bijvoorbeeld.
2. Welke kunstvoeding moet ik kiezen?
Het is eigenlijk een persoonlijke keuze, alle merken die op de Nederlandse markt aangeboden worden, voldoen aan de gezondheidsvoorwaarden. Het consultatiebureau kan je adviseren maar jouw keuze kan ook gebaseerd worden op prijs, samenstelling of overtuiging. Mocht je kindje gevoelig of allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen, vraag dan om deskundig advies.
3. Vanaf welke leeftijd kan je met gemengde voeding beginnen?
Afhankelijk van de keuze van de moeder, kan er directe na de geboorte gemengde voeding gegeven worden of op elk moment van de lactatieperiode. Hou wel rekening met het feit dat als je met gemengde voeding begint, je productie nooit optimaal zal worden vanwege te weinig stimulans aan de borst. De productie heeft ongeveer zes weken nodig om stabiel te worden; het is dus aan te raden om zo laat mogelijk met gemengde voeding te beginnen.
4. Hoe lang kan ik gemengde voeding geven?
Het hangt van je eigen situatie maar ook van de omstandigheden af; zorg ervoor dat je baby zo lang mogelijk aan de borst kan drinken om de stimulans op peil te houden. Bevorder het huid op huid contact met je kindje en vermijd zoveel mogelijk stress, de grootste vijand van de lactatie. Probeer zoveel mogelijk op verzoek te voeden en kijk naar de behoeften van je kindje, belangrijke voorwaarden voor een geslaagde borstvoedingsperiode (ook in combinatie met kunstvoeding).
5. Welke verdeling borst/fles moet ik aanhouden?
Het hangt van de behoeften van je kindje af, van zijn leeftijd maar ook van jouw prioriteiten en doel. Sommige moeders vinden het al fijn om één fles kunstvoeding per dag te geven terwijl anderen voor een gelijke combinatie tussen borst en fles kiezen. Wees bewust van je keuze en besef nogmaals dat als je minder aanlegt, je melkproductie zal afnemen (mits je een kolf inzet, bijvoorbeeld onze Compact borstkolf).
6. Kan ik moedermelk en kunstvoeding mengen?
Liever niet, moedermelk heeft altijd voorrang op kunstvoeding. Maar als je kindje moeite heeft om aan de smaak van kunstvoeding te wennen, kan je beide soorten melk mengen en de verhouding langzaam aan naar behoeften aanpassen.
7. Welke fles moet ik gebruiken?
Leg in het begin je baby liever exclusief aan de borst zodat hij de beste drinktechniek kan uitoefenen voordat je de fles introduceert. Kies voor een fles met een flexibele en zachte speen en laat daardoor de baby een vergelijkbare drinkmethode aanhouden.
De Natural Wave Speen Wave speen van de fles van Lansinoh is speciaal bedacht zodat de baby dezelfde peristaltische bewegingen kan maken als aan de borst.
Het is belangrijk dat je kindje in een zittende houding de fles krijgt en zijn hoofdje goed naar achteren kan kantelen (zoals aan de borst). De speen stimuleert de bovenlip zodat hij een grote hap kan nemen. Tijdens de gehele voeding wordt de fles horizontaal gehouden voor een rustige en gelijkmatige flow van de melk.
8. Kan het gebeuren dat mijn kindje daardoor mijn melk gaat weigeren?
Je kindje zal nooit je melk weigeren, wel mogelijk de borst. Sommige kindjes hebben geen probleem met de combinatie tussen borst en fles terwijl anderen de borst op een gegeven moment kunnen gaan weigeren; uit gemakszucht of door de scheiding met hun moeder. Als je zoiets meemaakt, probeer je baby dan te laten begrijpen dat er geen scheiding hoeft te zijn en dat jouw aandacht er nog steeds is.
9. En als mijn kindje de fles weigert, wat dan?
In het begin kan je de baby via finger feeding of cupje bijvoeden maar mocht je van plan zijn om gemengde voeding te gaan geven, laat je kindje dan al snel aan de fles wennen zodat je niet in een oncomfortabele situatie terecht komt na een paar maanden.
10. Kan ik teruggaan naar exclusieve borstvoeding na een tijd gemengde voeding te hebben gegeven?
Het is zeker mogelijk. Ga langzaam aan de borst steeds vaker aanbieden, stimuleer je borsten zodanig zodat de productie kan toenemen. Combineer het aanleggen van de baby aan de borst met massages, warmte (bijvoorbeeld met onze Thermoperles Kompressen warmte packs) en eventueel kolven voor een optimale stimulans.
Heb jij ervaring met het geven van gemengde voeding, deel het met ons en andere moeders op onze sociale media…je ervaring is goud waard!