Je hoort vaak dat het belangrijk is om meteen na de geboorte van de baby huid-op-huidcontact aan te bieden. Ontdek in dit artikel waarom het zoveel voordelen heeft.
Het is in eerste instantie de natuurlijkste overgang voor de baby die na negen maanden veilig in de buik van zijn moeder, de “buitenwereld” in komt. Het is een eerste kennismaking met zijn ouders en een prachtig manier om meteen een band op te bouwen.
- Wat zijn de directe effecten op de baby?
- Door de aanraking voelt de baby zich snel vertrouwd en beschermd waardoor de stresshormonen verdwijnen en ruimte maken voor rust en welzijn
- Het reguleert zijn lichaamstemperatuur, vooral als hij huid-op-huidcontact van zijn moeder krijgt
- Het stabiliseert zijn hartslag en zijn ademhaling
- Het reguleert zijn bloedsuikerspiegel
- De goede bacteriën van de huid trekken zijn lichaam in en beschermen hem tegen infecties. Daarom wordt er ook aanbevolen om de pasgeborene de eerste 24 uur en zelfs de eerste dagen erna niet te wassen. Het witte laagje dat de baby bedekt, vernixgenoemd, hydrateert zijn huid op een natuurlijke wijze
- Het geeft hem rustwaardoor hij gemakkelijk in slaap valt en zorgt verder voor een evenwichtige slaap- en waakcyclus
- Het heeft een positieve invloedop de borstvoeding
- Wat zijn de directe effecten op de ouders?
- Het biedt hun rust door de stresshormonen te verminderen
- Het versterkt hun zelfvertrouwenen de hechting met de baby
- Het helpt hen om de voedingssignalen te herkennen
- Het vermindert het risico op postpartumdepressie, vooral bij de moeders
- Het helpt hen om te ontspannen en laat ze onbewust beseffen hoe bijzonder dat moment is
- Het stimuleert de borstvoedingshormonen oxytocine en prolactinewaardoor de productie op de meest natuurlijke wijze gestimuleerd wordt
Voor baby’s die te vroeg geboren worden, is huid-op-huidcontact onmisbaar. We praten dan over “kangoeroeën” of “buidelen”. Deze herhaalde, intense contacten dragen bij aan de verdere groei van de baby, zorgen voor gewichtstoename en algemene ontwikkeling (vooral van de hersenen). Doordat de borstvoeding makkelijker op gang komt, kan de baby sneller het ziekenhuis verlaten en zich in de thuisomgeving verder ontwikkelen.
- Hoe wordt huid-op-huidcontact toegepast?
Direct na de bevalling wordt het lichaam van de baby minimaal afgeveerd en op de buik van zijn moeder gelegd. Zijn lichaam rust op de borsten en zijn hoofd wordt naar één kant gedraaid zodat het neusje vrij is. Snel zie je dat hij zijn hoofdje probeert op te tillen om naar zijn moeder te kijken. Een bijzonder moment, boordevol emoties. Het verlate afnavelen van de baby is een goed idee om voorlopig ongestoord te laten genieten.
Er wordt een dekentje op de rug van de baby gelegd en een muts op zijn hoofdje geplaatst zodat hij goed warm kan blijven.
Direct na de geboorte is de baby ook onder invloed van adrenaline en vertoont al snel een natuurlijk instinct om te zuigen. Laten we de zoektocht naar de borst even bekijken;
- De baby zal nog huilen terwijl hij op de buik van zijn moeder wordt gelegd en vervolgens rustig bijkomen van de eerste prikkels na de geboorte
- Langzaamaan zal hij zijn hoofdje tillen en de eerste tekenen van honger vertonen (bewegingen van het hoofd, de handen, de ogen, de mond).
- Hij zal steeds krachtiger zijn hoofd bewegen, energiek en nieuwsgierig. Dit gedrag is normaal en het is vooral belangrijk om hem zijn gang te laten gaan zonder hem aan te raken of te begeleiden
- Hij zal langzaam naar de borst toe kruipen, op zoek naar de tepel
- Het kan soms lang duren voordat hij zijn doel bereikt maar uiteindelijk komt hij er wel, heb geduld!
- Eenmaal bij de tepel aangekomen, zal hij duidelijke hapbewegingen laten zien: de tong uitsteken, likken aan de huid, snuffelen met zijn neus…en dan een grote hap doen om de tepel in zijn mond te nemen.
- Hoelang moet huid-op-huidcontact duren?
Het is belangrijk om de tijd te nemen voor huid-op-huidcontact en om niet te haasten. Twee uur onbeperkt huid-op-huidcontact na de geboorte is eigenlijk ideaal. Het is ook wenselijk om dit natuurlijke proces niet te onderbreken met routinecontroles als ze niet van primair belang zijn voor moeder en kind. Het beste is om dit uit te stellen tot na de eerste voeding aan de borst.
Een gezonde à terme baby is volledig in staat om zelf op zoek te gaan naar de borst en om te drinken. Als wij dat ondersteunen, zullen de volgende voedingen nog soepeler lopen.
Het is helaas niet altijd mogelijk om huid-op-huidcontact na de geboorte toe te passen, bijvoorbeeld vanwege dringende interventies (hechten, manuele placentaverwijdering, bewusteloosheid, medische zorg voor de baby …). In zulke situaties wordt het aan papa gevraagd om huid-op-huidcontact aan te bieden, zodat de baby alsnog van het eerste fijne contact kan genieten.
Later zou het huid-op-huidcontact minimaal een hele slaapcyclus moeten duren, dus 60 tot 90 minuten per keer. Er zijn tegenwoordig T-shirts op de markt om te buidelen, met een ingebouwde draagmethode vergelijkbaar met een rekbare doek. De baby ligt lekker veilig terwijl je bezig bent.
Huid op huid is niet alleen fijn direct na de geboorte; als mama kan je het later onbeperkt toepassen in de thuissituatie, zo vaak als je maar wil! Geniet ervan!