Wat moet je weten over postnataal bloedverlies?
Postnatale genezing is een proces, en dat neemt tijd in beslag! Na een zwangerschap van negen maanden, herstelt je lichaam niet op één nacht. Het kan weken, soms zelfs maanden duren voordat alles van binnen en van buiten genezen is.
Je hebt je regels tijdens je zwangerschap waarschijnlijk niet gemist, en daarom is het belangrijk om je voor te bereiden op bloedverlies na de bevalling. Het is niet helemaal hetzelfde als je regels, dus dit moet je weten:
Wat is postnataal bloedverlies?
Elke nieuwe mama zal vaginaal bloedverlies hebben, ook wel lochia of kraamvloed genoemd. Dat is volledig normaal, en je bloedt sowieso, of je nu vaginaal bevallen bent of een keizersnede hebt gehad.
Lochia is een belangrijke fase in het herstelproces. Het is een manier voor je lichaam om bloed, weefsel en restjes baarmoederslijmvlies van tijdens je zwangerschap af te scheiden. Het dient een soortgelijk doel als je regels, maar duurt meestal wat langer, met zwaardere afscheiding.
Postnataal bloedverlies verloopt in fasen. De zwaarste bloedingen beginnen vlak na de bevalling en kunnen 10 dagen duren. Er kunnen ook grote bloedstolsels bij zitten. Vervolgens wordt de bloed lichter en is er spotting gedurende 4 tot 6 weken na de bevalling. Lochia is eerst donkerrood van kleur, een beetje zoals je regels, maar wordt dan rozeachtig-bruin en eventueel roomwit of geel.
Er wordt niet veel gepraat over postnataal bloedverlies en daarom kan het voor veel nieuwe mama’s een verrassing zijn. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op zware bloedingen, en om te begrijpen dat dit een langer proces is omdat het onderdeel is van je algemeen herstel. Bij elke vrouw verloopt de lochia anders en ook de duur verschilt. Maar ze duurt gemiddeld ongeveer 6 weken. Het beste wat je kan doen is je voortgang monitoren, aandacht besteden aan hoe je je voelt en aan hoe het bloedverlies verandert in de tijd. Als je iets opmerkt of voelt waarover je je zorgen maakt, het is ok om dit na te vragen bij je zorgprofessional.
Je zal merken dat je lochia ‘s ochtends het zwaarst is omdat het bloed wordt verzameld terwijl je slaapt. Ook oefeningen, of zelfs rechtstaan, kunnen de vloed versterken. Borstvoeding kan hetzelfde effect hebben doordat het de vrijgave van het hormoon oxytocine bevordert, dat ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt.
Hoe moet ik postnataal bloedverlies aanpakken?
Bescherming is belangrijk – je kan een sterk aborberend kraamverband gebruiken, of uitwasbare broekjes. Het is belangrijk om geen tampons of menstruatiecups te gebruiken omdat deze een mogelijke bron van infecties zijn. Of je nu vaginaal bevallen bent of een keizersnede hebt gehad, er mag de eerste 6 weken na je bevalling niets in je vagina worden gestoken. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te genezen.
Als onderdeel van je geboorteplanning, is het belangrijk om absorberend kraamverband bij de hand te hebben. De bloedingen zullen de eerste twee weken het zwaarst zijn en sommige mama’s zeggen dat ze het verband om de twee uur moeten vervangen. Het kan veel zijn de eerste dagen, en daarom zijn zware verbanden een must.
Ook al vertraagt de bloeding, toch is het belangrijk om je verband regelmatig te verversen zodat de zone schoon en droog blijft. Dit is vooral belangrijk na een knip, ruptuur of schaafwonde. Een postnatale spoelfles kan helpen om deze gevoelige zone te verzachten.
Denk eraan dat je heel wat hebt meegemaakt en dat je genezing op de eerste plaats komt. Het kan erg uitdagend zijn met een nieuwe baby, maar probeer zoveel mogelijk te rusten zodat je lichaam kan herstellen. Te veel bewegen kan het bloedverlies versterken dus wees geduldig met jezelf!
Wanneer moet ik hulp zoeken?
Postnataal bloedverlies is onderdeel van het genezingsproces, maar er zijn een paar dingen waarop je moet letten. Bijvoorbeeld bloed dat roder of zwaarder is, of grote bloedstolsels bevat, koorts of slecht ruikend bloedverlies kunnen wijzen op een infectie. Bel je vroedvrouw of huisarts om dit na te kijken.
Overmatige bloeding wordt hemmoragie post partum (HPP) genoemd. Deze ernstige aandoening kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische verzorging. De meeste mama’s krijgen geen hemorragie na hun bevalling, maar als de bloeding erg zwaar is, is het belangrijk om snel te handelen. Volgens het Royal College of Obstetricians & Gynaecologists (RCOG) treedt hemmoragie post partum meestal één dag na de bevalling op, maar het is nog tot 12 weken daarna mogelijk.
Symptomen van hemmoragie post partum zijn:
- Ongecontroleerd vaginaal bloedverlies waardoor je meer dan één verband per uur moet gebruiken
- Bloedklonters groter dan een pruim
- Zwelling of pijn in je vagina of perineum (de zone tussen je vagina en anus)
Als je vaginaal bloedverlies hebt met een van onderstaande symptomen, kan dit mogelijk wijzen op een levensbedreigende bloeding:
- Wazig zicht
- Snelle hartslag
- Rillingen
- Misselijkheid
- Het gevoel alsof je gaat flauwvallen
Als je een van deze symptomen hebt, ben dan je arts of het nummer 112.
Het risico van hemmoragie post partum is hoger voor vrouwen dit het bij een eerdere bevalling al hebben meegemaakt, en voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad, of die zijn bevallen van een meerling. Er zijn ook een aantal medische aandoeningen die je risico kunnen verhogen, en je kan aan je zorgprofessional vragen of je een van deze risicofactoren hebt.
Zolang je lochia afneemt in volume en lichter wordt van kleur, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maar als je vragen hebt over postnataal bloedverlies, of als je denkt dat er iets mis is, neem dan contact op met je zorgprofessional. Zij willen je helpen, en hebben liever dat je vragen stelt in plaats van je ongerust te maken of thuis met pijn blijft zitten. Het is even belangrijk om op te komen voor je eigen gezondheid als voor die van je baby!
Alle content op de website van Lansinoh.co.uk, met inbegrip van teksten, afbeeldingen, audio of andere formaten werden uitsluitend aangemaakt voor informatieve doeleinden. De content is niet bedoeld ter vervanging voor professioneel medisch advies, een diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd je arts of een andere gekwalificeerde zorgprofessional als je vragen hebt over een medische aandoening. Nooit professioneel medisch advies negeren of wachten met medisch advies in te winnen door iets wat je op deze website hebt gelezen.