Borstvoeding geven biedt heel veel voordelen. Zo is borstvoeding praktisch als je op stap bent of op vakantie: moedermelk is overal en steeds beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd aangepast aan de behoeften van je kindje. Heel handig dus; geen zorgen of rommel, zoals flessen, spenen, poeder,…. Daarnaast is borstvoeding erg gezond, want dankzij de antistoffen die zich in moedermelk bevinden, wordt je baby continu voorzien van immuniteit.
Echter is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren als je op reis bent in landen waar gevaarlijke ziekten voorkomen.
Mocht je voor privé of professionele redenen op reis moeten zonder je baby, wees gerust, je hoeft vooral niet af te bouwen. Door goed voorbereid te zijn, kan je ook op afstand je productie op peil houden zodat je kindje niets hoeft te missen.
- Je reist of verhuist naar een warm vochtig land MET je baby
Wees als eerste goed voorbereid op eventuele muggenbeten en zeer voorzichtig met het drinken en/of gebruiken van water en lokale producten (ga liever voor gekookt water).
Informeer dus een aantal weken voor vertrek over de lokale hygiëne van het desbetreffende land en over de nodige vaccinaties die jullie moeten krijgen.
Afhankelijk van het land zijn sommige inentingen verplicht, anderen worden aangeraden. Informeer van tevoren bij de GGD, het consultatiebureau, je huisarts of bezoek de website van de RIVM.
Voorbeeld: Als je naar een land gaat waar de gelekoortsvaccinatie verplicht is (in Afrika en delen van Zuid- en Midden-Amerika) en als je baby jonger is dan 9 maanden, zal je de borstvoeding moeten “staken” gedurende 15 dagen na vaccinatie! Er zijn inderdaad enkele gevallen van encefalitis na vaccinatie beschreven bij kinderen jonger dan 6 maanden, vandaar deze regel. Zorg er dus voor dat je ruim van tevoren een voorraad opbouwt, zodat je voldoende melk ter beschikking hebt. Vervolgens zal je de melk die je na de vaccinatie afkolft, weg moeten gooien.
- Aan hoeveel voorraad moet ik denken?
Tussen de leeftijd van één en zes maanden heeft een baby gemiddeld zo’n 800 ml melk per dag nodig. Voor 15 dagen heb je dus zo’n 12 liter melk nodig in totaal. Begin dus op tijd met reserves maken; als je 6 weken ervoor uittrekt, zal je ongeveer 300 ml per dag extra moeten afkolven. Als je twee maanden van tevoren begint, hoef je maar 200 ml per dag kolven. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden, zodat je goed voorbereid aan je reis kan beginnen. Heb je aanvullend advies of begeleiding nodig, aarzel dan niet om een lactatiekundige in te schakelen.
- Hoe wordt de baby gevoed als hij niet aan de borst drinkt? En hoe voorkom ik het risico op borstweigering als ik terug ben?
Als je weet hoe het moet, kan je een cupje gebruiken, maar de meesten zullen voor de fles kiezen, vooral vanwege de grote hoeveelheden. Als de baby een goede drinktechniek aan de borst heeft, is het van belang om de fles op de juiste manier aan te bieden: de baby zit op schoot met zijn hoofd licht naar achteren gekanteld. Kietel zijn kin en vervolgens zijn bovenlip met de speen zodat hij instinctief de mond open doet (net als met de tepel) en richt de speen naar zijn gehemelte toe. Houd de fles horizontaal gedurende de hele voeding en laat de baby zijn pauzes zelf bepalen zodat hij, net als aan de borst, de snelheid van het drinken kan bepalen.
Praat tegen je kindje, leg hem uit wat de situatie is en waarom hij de fles krijgt; communiceren is een belangrijke factor om wederzijds vertrouwen te behouden.
- Je reist ZONDER je baby
Je moet een paar dagen weg en je baby blijft thuis bij papa of bij een ander vertrouwenspersoon? En je wilt de borstvoeding heel graag doorzetten? Dan zijn er uiteraard een paar vragen:
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn productie op peil blijft?
Je zult gedurende de dagen dat je afwezig bent moeten kolven, met de hand of met een apparaat, afhankelijk van de behoeften van je kindje op dat moment. Mocht hij bijvoorbeeld nog acht keer per dag drinken, zul je ongeveer zes keer moeten kolven om het ritme van de melkproductie in stand te houden. Volg je lichaam en gevoel en controleer je borsten op soepelheid. Lees voor meer informatie ons artikel over de fysiologie en anatomie van de borst.
Als je baby ouder is dan een jaar en de hele nacht doorslaapt, zal je minder intensief hoeven kolven. Volg vooral het ritme van je kindje en verzorg je borsten zoals gewoonlijk. Elke vrouw is anders maar denk aan ongeveer drie kolfmomenten per dag; ‘s ochtends na een lekkere warme douche, één keer overdag en ‘s avonds voordat je naar bed gaat.
NB: Afhankelijk van de reiscondities (type vervoer, accommodatie, reisduur), zal je de afgekolfde melk kunnen koelen, bewaren en mee naar huis nemen voor later gebruik. Lees ons artikel over het bewaren van moedermelk.
- Hoe wordt mijn baby gevoed tijdens mijn afwezigheid?
Net als in het vorige voorbeeld over de gele koorts, zul je van tevoren een voorraadje moeten aanmaken zodat je kindje je melk door kan drinken als je op reis bent.
Om er zeker van te zijn dat je genoeg hebt, reken op één liter melk per dag dat je afwezig zal zijn.
Oefen ruim voor vertrek met je baby; bied hem af en toe een fles afgekolfde melk aan en laat ook degene die op hem zal passen het doen zodat hij eraan went.
Zorg voor een goede voedingshouding (zie hierboven) of schakel zo nodig een lactatiekundige in voor advies.
- Kan ik vervolgens weer mijn kindje aan de borst leggen als ik terug ben?
Maak na terugkomst extra tijd voor je baby vrij; lang knuffelen met elkaar, cocoonen, huid-op-huidcontact bieden, samen douchen of slapen…allerlei momenten die ervoor zullen zorgen dat jullie weer één zullen zijn, waardoor het aanleggen aan de borst spontaan zal gebeuren. Lees ook een aantal praktisch tips in ons artikel over borstweigeren, mocht het niet zo soepel verlopen als je verwacht had.
Wees geduldig, baby’s kunnen zich heel makkelijk aanpassen als zij zich veilig voelen.
Heb jij ooit zo’n situatie meegemaakt? Deel het dan met ons en andere moeders op onze sociale media!