Stoppen met in slaap voeden voor langere blokken slaap
Als je kindje elke twee uur wakker wordt voor een slok aan de borst, kan je adviezen krijgen dat je écht zou moeten stoppen met in slaap voeden. Je zou het slaappatroon van je kindje in stand houden door in slaap te voeden, en een kindje zou beter gaan slapen als je niet langer in slaap voedt. Maar toch is dit vaak niet juist.
Jonge kinderen worden om diverse redenen wakker. Het is absurd te veronderstellen dat een kindje enkel bestaat uit een spijsverteringstelsel, en dus alleen maar wakker wordt om te eten of te drinken. Net als volwassenen, worden kinderen om verschillende redenen wakker.
Een greep uit de meest voorkomende redenen
Jonge kinderen worden wakker omdat ze:
- Zich alleen voelen
- Een enge droom hebben gehad
- Het te warm of te koud hebben
- Honger hebben
- Geluid horen dat hen wakker maakt/houdt
- Niet fijn liggen
- Pijn hebben door doorkomende tandjes of rommelende darmen
Maar er zijn meer redenen waarom in- en doorslapen niet lukt. Medische dingen waar je aan kan denken zijn:
- Chronische oorontsteking (vaak gelinkt aan een koemelkallergie)
- Reflux
- Allergieën of intoleranties (dit kan veel buikkramp en ongemak veroorzaken)
- Een vitamine- of mineralentekort
- Een vastzittend nekwerveltje of ander lichamelijk ongemak
Het vervelende is dat je deze dingen vaak met terugwerkende kracht ontdekt . Hoe jonger een kindje is, hoe lastiger het is om deze oorzaken te vinden.
Geen van deze oorzaken zouden opgelost worden als je stopt met je kindje in slaap voeden of als je geen nachtvoedingen meer geeft. Toch lijkt borstvoeding een oplossing te zijn voor al deze problemen in één keer – en dat klopt.
Waarom borstvoeding helpt
Borstvoeding werkt slaapopwekkend, rustgevend en emotieregulerend.
Het zuigen, slikken en ademen door de neus activeert een belangrijke zenuw die te maken heeft met het reguleren van het autonome zenuwstelsel. Het legt hiermee de basis voor de mogelijkheid om zichzelf te leren kalmeren.
Maar niet alleen dat: borstvoeding is ook pijnstillend, dus bij kramp en doorkomende tandjes verlicht het de pijn.
Borstvoeding is een knuffel, liefde, verlichting en geruststelling tegelijkertijd. Als je ervoor kiest om de borstvoeding te stoppen om het doorslapen te helpen, neem je in veel gevallen de oplossing voor het probleem weg.
Tot wanneer zijn nachtvoedingen nodig?
Binnen de meeste kringen wordt gezegd dat nachtvoedingen na 6 maanden absoluut niet langer nodig zijn. Dit is onjuist. Voor kindjes die met de fles gevoed worden, maar helemaal voor kinderen die borstvoeding krijgen.
Borstvoeding vervult verschillende rollen, en honger- en dorst stillen is daar slechts één van. Als we kijken naar de emotionele en fysiologische behoeften van een kindje, zijn nachtvoedingen tot minimaal 12 (en bij voorkeur tot 18 maanden) heel normaal en nodig.
Het geven van flesvoeding zorgt er vaak niet voor dat een kindje langer en dieper gaat slapen. Sterker nog: kinderen die normaal gesproken borstvoeding krijgen, kunnen juist onrustiger gaan slapen wanneer ze flesvoeding krijgen in een poging om ze langer te laten slapen.
Kan je dan niks doen?
Zeker. Je kan kijken naar de slaapomgeving, jullie dagritme en uiteraard gaan kijken naar wat de mogelijke achterliggende oorzaak is van het slaappatroon. Maar weet dat het in slaap voeden zelden de oorzaak is van het (vele) wakker worden in de nacht.
Of je kindje nou wel of niet zonder hulp in slaap valt: als je kindje ’s nachts wakker word en daarbij hulp nodig heeft om weer in slaap te vallen, is enkel heel normaal babygedrag voor jonge kinderen.
Mildred Vuyk, slaapcoach
Liefde van een Moeder