Borstvoeding na een keizersnede

Borstvoeding na een keizersnede

Elke zwangere vrouw zou voorlichting moeten krijgen over het starten van de borstvoeding na een keizersnede. Het kan soms gebeuren dat een bevalling anders verloopt dan verwacht waardoor een sectio plaatsvindt, wat enige invloed kan hebben op de lactatie.

Laten we dus samen kijken wat er gebeurt en wat jou in dit geval zou kunnen helpen om in alle rust met de borstvoeding te kunnen beginnen.

Wat zijn de grote hindernissen die een keizersnede met zich meebrengt?

  • Een sectio is een buikoperatie, een medische ingreep die, afhankelijk van je algemene toestand, je emoties en je verleden, tijd nodig zal hebben om te herstellen. De buikwond is diep en er wordt inwendig en uitwendig gehecht waardoor de elasticiteit en soepelheid van de huid aangetast wordt. Je zal gedurende de eerste dagen na de geboorte minder mobiel zijn dan normaal en wellicht ook beperkt in sommige bewegingen. Er worden meestal twee ziekenhuisdagen aangehouden voordat je naar huis mag. Vervolgens zal de kraamverzorgster je de nodige ondersteuning en hulp bieden zodat je op een prettige manier kan voeden.
  • Afhankelijk van jouw wensen maar ook van het verloop van de operatie, zal huid- op -huidcontact toegepast worden. Bij een gentle sectio (natuurlijke en geplande keizersnede) wordt de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder geplaatst waar hij lange tijd kan blijven. Er wordt een doorschijnend steriele afscheidingsdoek gebruikt waardoor jij en je partner de geboorte van de baby kunnen zien. In andere situaties waarbij de baby eerst onderzocht moet worden, zal het eerste contact later plaatsvinden.
  • De productie komt gemiddeld 30 à 40 uur na de geboorte van de placenta op gang. In geval van een sectio (gepland of spoed) kan het proces bijvoorbeeld door stress, pijn of groot bloedverlies langer duren.
  • Een comfortabele voedingshouding is niet altijd makkelijk maar is zeker belangrijk zodat je met plezier en zonder pijn je baby kan aanleggen.

Wat kan ik zelf doen? 

  • Leer alvast de techniek “met de hand kolven” zodat jij na de bevalling zelf colostrum af zou kunnen kolven mocht je baby niet aan de borst kunnen drinken. Je zou vervolgens de melk via een spuitje (finger feeding) kunnen aanbieden en hiermee de kunstvoeding kunnen voorkomen. Een win-win situatie voor allebei!
  • Mocht je na de geboorte tijdelijk gescheiden zijn van je baby, pas daarna onbeperkt huid- op -huid toe zodat je lichaam zijn rust terugvindt en de natuurlijke reflexen van je baby (zoeken, happen, zuigen) gestimuleerd worden.
  • Ga voor rust en intimiteit, koester deze nieuwe situatie, geniet samen met je partner en je baby en stel het bezoek uit.
  • Zorg voor voldoende ondersteuning en comfort in bed, pak er een paar extra kussens bij zodat jij relaxt en ontspannen kunt liggen. Probeer en pas biological nurturing” toe, een techniek waarbij de natuurlijke reflexen van de baby aan bod komen terwijl je geen kracht hoeft te zetten tijdens het voeden.

Het principe is: je voedt half liggend, lekker onderuitgezakt maar niet helemaal plat op je rug. De baby ligt op je bovenlichaam, zijn voorkant  tegen jouw voorkant en omdat je achterover leunt, heeft de baby bewegingsvrijheid en kan hij net zo gaan liggen als hij lekker vindt.

  • Bied zoveel mogelijk huid op huid contact, vooral gedurende de eerste 48 uur. Bij papa of bij jou zal het zelfvertrouwen van je baby groeien en zal hij zijn komst op aarde veel makkelijker ervaren.

Voeden aan de borst is een natuurlijk proces maar het betekent ook het begin van een relatie met je baby, een manier om hem te leren kennen, om zijn reacties te doorgronden en te leren begrijpen. Bereid je daarom goed op de geboorte voor, neem de aangeboden ondersteuning aan en geniet, volop!

Merci pour votre inscription