Elke zwangere vrouw zou voorlichting moeten krijgen over het starten van de borstvoeding na een keizersnede. Het kan soms gebeuren dat een bevalling anders verloopt dan verwacht waardoor een sectio plaatsvindt. Dit enige invloed hebben op de lactatie.
Laten we dus samen kijken wat er gebeurt en wat jou in dit geval zou kunnen helpen om in alle rust met de borstvoeding te beginnen.
Welke hindernissen brengt een keizersnede met zich mee?
- Een sectio is een buikoperatie, een medische ingreep die, afhankelijk van je algemene toestand, je emoties en je verleden, tijd nodig zal hebben om te herstellen. De buikwond is diep en er wordt inwendig en uitwendig gehecht, waardoor de elasticiteit en soepelheid van de huid aangetast wordt. Je zal gedurende de eerste dagen na de geboorte minder mobiel zijn en wellicht ook beperkt zijn in sommige bewegingen. Er worden meestal twee ziekenhuisdagen aangehouden voordat je naar huis mag. Vervolgens zal de kraamverzorgster je de nodige ondersteuning en hulp bieden zodat je op een prettige manier kan voeden.
- Afhankelijk van jouw wensen, maar ook van het verloop van de operatie, zal huid-op-huidcontact toegepast worden. Bij een gentlesectio (natuurlijke en geplande keizersnede) wordt de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder geplaatst waar hij lange tijd kan blijven. Er wordt een doorschijnend steriele afscheidingsdoek gebruikt, waardoor jij en je partner de geboorte van de baby kunnen zien. In andere situaties, waarbij de baby eerst onderzocht moet worden, zal het eerste contact later plaatsvinden.
- De productie komt gemiddeld 30 à 40 uur na de geboorte van de placenta op gang. In geval van een sectio (gepland of spoed) kan het proces bijvoorbeeld door stress, pijn of groot bloedverlies langer duren.
- Een comfortabele voedingshouding is niet altijd makkelijk maar is zeker belangrijk zodat je met plezier en zonder pijn je baby kan aanleggen.
Wat kan ik zelf doen?
- Leer alvast de techniek “met de hand kolven” zodat jij na de bevalling zelf colostrum af zou kunnen kolven, als je baby niet aan de borst kan drinken. Je zou vervolgens de melk via een spuitje (finger feeding) kunnen aanbieden en hiermee de kunstvoeding kunnen voorkomen. Een win-win situatie voor allebei!
- Als je na de geboorte tijdelijk gescheiden bent van je baby, raden we aan nadien onbeperkt huid-op-huid toe te passen. Het is belangrijk dat je lichaam zijn rust terugvindt en de natuurlijke reflexen van je baby (zoeken, happen, zuigen) gestimuleerd worden.
- Ga voor rust en intimiteit, koester deze nieuwe situatie, geniet samen met je partner en je baby en stel het familiebezoek uit.
- Zorg voor voldoende ondersteuning en comfort in bed, pak er een paar extra kussens bij, zodat jij relaxt en ontspannen kunt liggen. Probeer en pas “biological nurturing” toe, een techniek waarbij je de natuurlijke reflexen van je baby stimuleert. Je hoeft zelf geen kracht te zetten tijdens het voeden.
Het principe is: je voedt half liggend, lekker onderuitgezakt, maar niet helemaal plat op je rug. De baby ligt op je bovenlichaam, zijn voorkant tegen jouw voorkant. Omdat je achteroverleunt, heeft de baby bewegingsvrijheid en kan hij net zo gaan liggen als hij lekker vindt.
- Bied zoveel mogelijk huid-op-huidcontact, vooral gedurende de eerste 48 uur. Bij papa of bij jou groeit het zelfvertrouwen van je baby snel en ervaart hij zijn komst op aarde veel makkelijker.
Voeden aan de borst is een natuurlijk proces, maar het betekent ook het begin van een relatie met je baby, een manier om hem te leren kennen, om zijn reacties te doorgronden en te leren begrijpen. Bereid je daarom goed op de geboorte voor, neem de aangeboden ondersteuning aan en geniet, volop!