De moedermelkbank

De moedermelkbank

Net als bij bloed geven aan de bloedbank is melk aanbieden via de moedermelkbank een prachtig initiatief dat het leven van te vroeg geboren baby’s kan redden. Helaas weten heel veel mensen niet dat deze organisatie bestaat waardoor er niet optimaal gebruik van wordt gemaakt. Hierbij wat nuttige informatie zodat je een beter beeld krijgt van wat de procedure inhoudt.

Wie kan er gebruik maken van de moedermelkbank?

Sinds 2011 is de Nederlandse Moedermelkbank heropend en bevindt zich in het VUmn te Amsterdam.. Aanvankelijk werd donormelk alleen gegeven aan te vroeg geboren kinderen die meededen aan de Early Nutrition Study. Sinds 2015 krijgen alle premature kinderen waarvan de moeder zelf niet (of niet genoeg) kan kolven in het VUmc standaard donormelk.

In Nederland ligt de ondergrens om te trachten een kind in leven te houden op 24 weken, afhankelijk van hoe het kindje het doet. De grens van levensvatbaarheid daalt door de continue vooruitgang van de neonatologie.

Bij ongeveer 2 à 3% van alle zwangerschappen treedt extreme prematuriteit op. Dit houdt in dat het kindje wordt geboren bij minder dan of gelijk aan 32 weken zwangerschapsduur.

Het aantal te vroeg geboren baby´s neemt helaas in de loop der jaren toe. In Nederland komt vroeggeboorte in 7 a 8 procent van de geboortes voor. Ook internationaal gezien lijkt het aantal te stijgen.

Een à terme baby is kwetsbaar, een premature baby nog meer en vraagt daardoor om extra aandacht en bescherming. Zijn weerstand is laag en nog niet volledig actief waardoor het kindje bloot staat aan infecties. Moedermelk bevat alle immuunstoffen die nodig zijn om een baby te beschermen en om de organen helpen zich te ontwikkelen.

Elke druppel moedermelk is goud waard voor deze kinderen!

De moedermelkbank is opgericht om deze moeders te ondersteunen en om ervoor te zorgen dat hun baby immunologie en bescherming krijgt.

Hoe kan ik moedermelk doneren?

– Vaste criteria om in aanmerking te komen om moedermelk te doneren:

 • Je hebt een stabiele melkproductie
 • Je rookt niet
 • Je drinkt geen alcohol (of niet regelmatig)
 • Je gebruikt geen medicatie (of niet regelmatig)
 • Je gebruikt geen drugs
 • Je behoort niet tot de HIV- risicogroep
 • Je behoort niet tot de Jacob-Creuzfeld risicogroep
 • Je bent niet positief getest op HIV, HepatitisB/C of Lues

– Belangrijk om te weten:

 • Je hebt een stabiele melkproductie en meer dan voldoende voor je eigen kindje
 • Het is niet verplicht om een bepaalde hoeveelheid melk aan te beiden. Als donor mag je zelf bepalen hoeveel overschot je aanbiedt
 • Ondanks dat de samenstelling van moedermelk zich continu aanpast aan de behoeften van de baby tijdens de lactatieperiode is donormelk te allen tijde beter dan kunstvoeding
 • Je ontvangt geen geldelijke vergoeding voor gedoneerde melk

– Screening en instructies voor donors:

 1. Telefonisch intakegesprek
  Donors krijgen eerst een (kort) telefonisch intakegesprek met iemand van de moedermelkbank over het gebruik van medicijnen/ drugs/ alcohol/ dieet etc. Indien er geen bezwaren zijn zullen donors worden doorverwezen naar Sanquin bloedvoorziening voor een donorkeuring door een donorarts en een bloedtest.
 2. Keuring door Sanquin bloedvoorziening
  De keuring van donors wordt gedaan door een arts die hiervoor is opgeleid. Tijdens hetkeuringsgesprek komen onderwerpen zoals levensstijl en medische voorgeschiedenis aan de orde, aan de hand van een vragenlijst die de aspirant donor van te voren heeft ingevuld.

Alles wat hier besproken wordt is uiteraard strikt vertrouwelijk. Bij dit gesprek mag daarom ook geen partner aanwezig zijn.

Indien er geen bezwaren zijn voor het donorschap wordt er aansluitend aan dit gesprek bloed afgenomen waarbij er gekeken wordt naar besmetting met 5 ziektes die via bloed en moedermelk overgedragen kunnen worden.

Wanneer u langer dan 3 maanden donor bent wordt u iedere 3 maanden opgeroepen voor een herkeuring bij Sanquin bloedvoorziening (keuringsgesprek en bloedafname). Uiteraard kunt u zelf aangeven hoe lang u donor wilt zijn en of u langer dan 3 maanden voor de moedermelkbank wilt kolven.

 1. Instructie 
  Donors krijgen instructie over hoe de melk veilig af te kolven en te bewaren. De instructie bestaat uit instuctiefilms en uit een naslagwerk. De instructiefilms kunt u zien via deze website, het is verplicht de films te bekijken voordat u start met afkolven voor de moedermelkbank . Het naslagwerk krijgt u thuis gestuurd door de moedermelkbank.
 2. Flesjes en etiketten
  De moedermelkbank levert gratis flesjes waarin u de melk kunt afkolven. U krijgt ze de 1e keer van Sanquin bloedvoorziening. Daarna krijgt u ze via de koerier die ook de melk bij u thuis ophaalt. Wanneer u de melk zelf naar het VUmc brengt, krijgt u de flesjes daar.

Op de flesjes moeten speciale etiketten geplakt worden. Deze etiketten krijgt u per post opgestuurd, u plakt ze zelf op de flesjes. Ieder etiket is uniek, we kunnen daardoor altijd nagaan van welke donor de flesjes afkomstig zijn.

Ben je bekend met de moedermelkbank of heb je er zelf dankbaar gebruik van gemaakt: deel je verhaal dan met ons! 

 

Merci pour votre inscription