In een maatschappij waar de taken binnen het gezin steeds meer tussen man en vrouw verdeeld worden, lijkt het vanzelfsprekend dat een vader zijn rol krijgt bij het stimuleren en in stand houden van de borstvoeding. Kunnen mannen iets betekenen tijdens de borstvoeding?
Vaders hebben zeker een heel belangrijke rol bij borstvoeding. De keuze die gemaakt wordt tijdens de zwangerschap is een gezamenlijke beslissing. Daarom is het belangrijk om zich samen voor te bereiden op de komst van de baby en op alle aspecten van de borstvoeding. Een borstvoedingscursus biedt veel perspectieven en beide ouders zullen op deze manier beseffen wat zij voor elkaar kunnen betekenen en van elkaar kunnen verwachten.
Studies zijn duidelijk: als de vader ervan overtuigd is dat moedermelk de beste voeding voor de baby is en als hij zijn partner volledig ondersteunt, zowel emotioneel als praktisch, heeft de borstvoeding een grote kans van slagen.
Een beschermende rol
Na de geboorte heeft de baby even tijd nodig om bij te komen van de bevalling en om rustig op zoek te gaan naar de borst. Terwijl mama de spanning loslaat, kan papa ervoor zorgen dat deze eerste momenten ongestoord plaatsvinden. Hij kan helpen de baby aan te leggen of, in geval van tijdelijke scheiding tussen moeder en kind, zelf huid-op-huidcontact bieden totdat mama terugkomt en de borst kan geven.
Eenmaal thuis, en dankzij de aanwezigheid van de kraamverzorgster, zal aandacht voor elkaar op de eerste plaats komen. Samen genieten, samen voeden, samen slapen zijn heel belangrijke onderdelen gedurende de eerste kraamweek. Zichzelf voorbijlopen leidt vaak tot onnodige stress. Het kraambezoek kan even uitgesteld worden, het prille ouderschap vraagt om veel aandacht en geduld.
Een vader zal ook waken voor goed bedoelde adviezen of vragen zoals “drinkt hij zo vaak?”, “Jij verwent hem te veel!”, “Slaapt hij al door?”, “Slaapt hij ook niet in zijn eigen bedje?!”…opmerkingen die voor onrust en irritaties kunnen zorgen.
De partner bewonderen en respecteren
Een bevalling doorstaan en de nieuwe verantwoordelijkheid die een geboorte met zich meebrengt, kunnen voor grote emoties zorgen waardoor een jonge moeder liefde en ondersteuning goed kan gebruiken. Een partner kan haar stimuleren, lieve woorden uitspreken, het vertrouwen geven dat alles goed komt. Zijn aanwezigheid wordt zowel fysiek als mentaal gewaardeerd. Als de moeder zich onzeker of moe voelt, is hij haar steun en toeverlaat. En mocht het niet lopen zoals gewenst of extra ondersteuning is nodig, dan kan hij een beroep doen op een deskundige.
Een band creëren met zijn kindje
Borstvoeding staat een vader niet in de weg om een band te creëren met zijn kind. Hechting is niet afhankelijk van het geven van een flesje! Gelukkig maar! Hechting komt niet alleen door de voeding, maar meer nog door liefde, aanwezigheid en aandacht.
Een vader kan onbeperkt van zijn kindje genieten door hem dagelijks te verzorgen (verschonen, badderen, aankleden…), met hem te slapen, contact te maken door middel van praten, zingen, huid-op-huidcontact te bieden. Hij kan ook met hem gaan wandelen, met de kinderwagen of nog leuker, in de draagdoek of draagzak. Een veilige manier om je kindje dicht bij je te hebben terwijl je andere dingen doet. Al die momenten zullen zorgen voor intense hechting en geborgenheid.
Later kan hij ook voor maaltijden kunnen zorgen. Samen eten is een gezellig moment waar communicatie een belangrijk onderdeel van is. Spelen, voorlezen, de rituelen van de dag samen beleven, zoveel momenten die een kind en zijn vader dicht bij elkaar kunnen brengen.
Meehelpen met het huishouden
De verdeling van de huishoudelijke taken is binnen onze maatschappij anders dan in vele andere landen waar de hele familie zich betrokken voelt bij de komst van een kindje. Niet alleen de was wordt gedaan, maar ook de boodschappen, er wordt gekookt en gepoetst door de familie. Bij ons gaat het er anders aan toe; het nieuwe gezinnetje krijgt eerst de ondersteuning van kraamzorg en moet het vervolgens zelf doen. Iedereen mag dit zelf invullen maar delen en verdelen hoort er nu eenmaal bij. Ook later, als beide partners weer aan het werk gaan, is de verdeling van de huishoudelijke taken belangrijk.
Bij het geven van borstvoeding, is de samenwerking heel prettig, ook ‘s nachts. Als de vader wat te drinken en te eten pakt voor zijn vrouw, kan zij de baby aanleggen en zich op de voeding concentreren.
In borstvoeding geloven!
Geloven in de borstvoeding is eigenlijk de belangrijkste voorwaarde voor een vader, zowel voor zijn vrouw als voor zijn kind. Als hij overtuigd is dat het voor beiden het beste is, zal hij enthousiast aan deze nieuwe ervaring beginnen en iedereen om hem heen enthousiast krijgen.
Herken jij je partner in dit verhaal? Deel het met ons, wij zullen de vaders terecht in de bloemetjes zetten!