Fulltime kolven

Fulltime kolven

Ben je pas moeder geworden en wil je graag je baby de allerbeste voeding kunnen geven, je eigen melk, maar wil je hem om persoonlijke reden liever niet aanleggen? In dit geval is fulltime kolven wellicht een fijne optie voor je. 

Wat houdt fulltime kolven in?

Fulltime kolven betekent voldoende melk afkolven om je baby exclusief met moedermelk te kunnen voeden. Na de geboorte zal je met een dubbele elektrische kolf moeten starten, 8 keer per dag inclusief ’s nachts, om de productie optimaal te stimuleren. Vervolgens, als de melkopbrengst tussen 800ml en een liter per dag bereikt is, zal je de frequentie naar 6 à 7 keer per dag kunnen verlagen.

Elke vrouw is anders en ervaart zo’n proces op haar eigen manier. Na een tijd zal je zelf kunnen inschatten wat bij je past (frequentie, tijd) rekening houdend met het feit dat hoeveelheden kunnen variëren gedurende de dag maar ook met je emoties en je fysieke toestand. Hoe dan ook, de hoeveelheden melk die je baby nodig heeft, blijven stabiel tussen 6 weken en 6 maanden; het is de samenstelling van de melk die verandert en zich aanpast aan de behoeften van je kindje.

Wanneer en waarom kies je voor fulltime kolven?

 • Je voelt je wellicht niet prettig bij het intieme, lichamelijk contact van een baby aan de borst. Wellicht ben je heel erg bescheiden of heb je een vervelende ervaring gehad in het verleden (seksueel misbruik of intimidatie) waardoor jij je niet bloot wilt en kunt geven
 • Je hebt zeer gevoelige tepels (met of zonder kloven) waardoor je gestrest raakt bij het idee de baby aan te moeten leggen
 • Je voelt je onzeker omdat je niet precies weet hoeveel je baby binnenkrijgt en of je wel voldoende melk hebt terwijl een flesje zichtbaar en duidelijk is
 • Je voelt je beperkt door de enige persoon te zijn die de baby kan voeden; je wilt liever de verantwoordelijkheid met iemand delen.
 • Je moet weer binnenkort aan het werk en wilt er zeker van zijn dat je baby de fles zal accepteren en dat je via kolven zal kunnen blijven voeden

Hierbij een paar tips bij fulltime kolven 

 • Leer je lichaam kennen en wees alert op de gezondheid van je borsten: masseer ze regelmatig, maak ze warm voordat je gaat kolven (bijvoorbeeld met de Therapearl 3 in 1 van Lansinoh) en zorg voor een goede toeschietreflex en dat je borsten goed gedraineerd worden
 • Werk praktisch en efficiënt: in plaats van continu je kolf onderdelen uit te koken, spoel ze na elk gebruik af en zet ze in een bakje of zakje in de diepvries en was ze één keer per dag grondig. Zolang er geen sprake is van spruw is deze manier van reinigen voldoende.
 • Je kunt moedermelk bewaren in glazen of plastic bewaarflesjes of bewaarzakjes voorzien van een etiket met datum en tijdstip. Je kunt de melk van verschillende kolfsessies met elkaar mengen mits deze op dezelfde temperatuur is (dus niet vers afgekolfde melk met gekoelde melk bijvoorbeeld). Zet de melk niet in de deur van de koelkast maar in een afgesloten bakje achterin, in het koelste gedeelte. Als je onderweg bent, neem je melk mee in een koeltas om ervoor te zorgen dat de koelketen niet wordt onderbroken.
 • Als je moedermelk invriest, doe het liever in verschillende hoeveelheden (30-60-90-120ml) zodat je alleen kan gebruiken wat je nodig hebt en dus geen melk weg hoeft te gooien.
 • Geef je baby liever geen koude melk maar verwarm het rustig au bain-marie of onder de warme kraan. Gebruik liever geen magnetron die de kwaliteit van de melk kan aantasten.
 • Zorg ook goed voor jezelf door regelmatig te relaxen en tijd voor jezelf in te lassen.
Merci pour votre inscription