Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je borstvoeding gaat geven. Veel lactatiekundigen bieden cursussen aan tijdens de zwangerschap zodat jij en je partner een idee krijgen van wat jullie kunnen verwachten. Na de geboorte is de kans groot dat je met talloze adviezen geconfronteerd wordt, daarom is een goede voorbereiding van groot belang.
Wij hebben speciaal voor jou een lijst met tips opgesteld om je te ondersteunen en ervoor te zorgen dat jij borstvoeding in je kraamtijd zo fijn mogelijk ervaart:
- Of je nu in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen, geef duidelijk aan dat je onafgebroken huid-op-huid op je buik wenst gedurende de eerste twee uur na de geboorte.Een heel belangrijk moment om tot rust te komen na de bevalling, om kennis met je baby te maken en ervoor te zorgen dat hij in alle rust zijn eerste voeding aan de borst kan krijgen, zonder stress en op eigen tempo. Mocht je vanwege medische redenen tijdelijk van je baby gescheiden zijn, zal papa het huid-op-huidcontact toepassen totdat jij terug bent.
- Mocht iemand met een flesje kunstvoeding aankomen terwijl jij borstvoeding wilt geven, vraag dan naar de reden en maak je wensen bekend!Mensen beseffen niet altijd de consequenties van zo’n actie… Niet alle zorgprofessionals zijn op de hoogte van de laatste studies rondom de microbiota of het mogelijke risico op allergieën of darmklachten bij het geven van kunstvoeding.
- Als je baby meer afgevallen is dan 10% van zijn geboortegewicht, erg geel ziet of niet krachtig genoeg is om zelf aan de borst te drinken…dan wordt helaas al snel aangeraden om bijvoeding te geven in de vorm van kunstvoeding. Geef in dit geval duidelijk aan met de hand te willen kolven en vervolgens met een elektrische kolfom je baby van je moedermelk te kunnen voorzien. Het is vooral belangrijk dat professionals je goed ondersteunen en niet meteen naar makkelijke oplossingen grijpen.
- Mocht je baby toch bijvoeding nodig hebben omdat de productie nog niet goed op gang is, kies bij voorkeur voor bijvoeden via een lepeltje, een cupje of via finger feeding(de baby zuigt aan de pink en wordt er tegelijkertijd een spuitje melk aangeboden. De baby gebruikt dan dezelfde zuigtechniek als aan de borst).
- Als je één of twee nachten in het ziekenhuis moet blijven voordat je naar huis mag, vraag dan of je partner bij je mag blijven slapen. Het is niet zo fijn om alleen te zijn terwijl je baby veel aandacht en geborgenheid nodig heeft. Door de aanwezigheid van je partner kan de zorg voor de kleine verdeeld worden en hoef je niet elke keer het ziekenhuispersoneel erbij te roepen. Het is ook rustgevend voor de moeder en veel intiemer.
- Het is een feit, alle baby’s hebben een zuigbehoefte maar het is niet nodig om meteen na de geboorte een fopspeen aan te bieden…een baby hoort zijn zuigbehoefte aan de borst te verzadigen, op verzoek en in alle rust.Je hoeft niet naar de klok te kijken, zolang het goed aanvoelt, is het goed. Kijken naar de baby en in de gaten houden of hij efficiënt drinkt vormen de basis van het drinken aan de borst. Aarzel niet om een lactatiekundige te vragen om een voeding mee te kijken zodat je gerustgesteld wordt. Wissel de borsten af voor een optimale stimulans, masseer ze om ze soepel te houden, laat de baby zelf de borst rustig loslaten wanneer hij verzadigd is en verzorg je tepels nadien.
- Probeer kraamvisite te beperkenzodat jij eerst rustig kunt bijkomen van de bevalling, je baby onbeperkt aandacht kunt geven en de voedingen in alle rust kunt geven. Na een paar dagen zal je veel sterker en zelfverzekerd zijn om visite te ontvangen en ervan te genieten.
Dankzij een goede voorlichting en een fijne ondersteuning door je partner, je familie en de kraamzorg, zullen de eerste dagen na de bevalling soepel en vertrouwd verlopen. Mocht je twijfels hebben of niet tevreden zijn met het verloop van de borstvoeding, neem dan contact op met een lactatiekundige om alles rustig te bespreken. Een goed begin is de sleutel tot succes!