Het is een feit, elk lichaam is uniek waardoor elke vrouw bijzondere borsten heeft die zich onderscheiden door hun vorm, gewicht én door de tepels. Ze hebben verschillende anatomische aspecten die van invloed kunnen zijn op de borstvoeding.
Het is bekend dat de baby niet alleen de tepel hoort te pakken bij het aanleggen aan de borst, maar ook een gedeelte van de tepelhof. Je zou dus kunnen denken dat de vorm van de tepel daardoor niet zo belangrijk is. Toch verdient het aanleggen en de houding van moeder en kind wel degelijk extra aandacht en soms zelfs deskundige begeleiding.
In principe kan een à terme gezonde baby zelf op zoek gaan naar de borst en de tepel pakken. De omstandigheden moeten wel goed zijn (huid-op-huidcontact, ondersteuning). Daarentegen kunnen belemmeringen zoals een korte tongriem, gevoeligheid in het nekje of pijn, ervoor zorgen dat het aanhappen minder goed verloopt. En als de tepels kort of ingetrokken zijn, is het aanleggen niet zo vanzelfsprekend. Sommige kindjes voelen zich daar niet prettig bij, waardoor ze druk en stribbelig worden tijdens het aanleggen. Factoren die de moeder kunnen beïnvloeden en de borstvoeding in de weg kunnen staan. Gelukkig zijn er meestal oplossingen die voorkomen dat de moeder de beslissing neemt om te stoppen met voeden.
Weet je wat voor type tepels jij hebt?
- Tepels die goed uitsteken, rond van vorm en niet te breed: de makkelijkste bij het aanleggen. Let er wel op dat de baby een grote hap en voldoende borstweefsel neemt.
- Tepels die van nature redelijk vlak zijn maar die goed op stimulatie reageren: kleine handelingen van tevoren zullen zorgen dat het aanleggen soepel verloopt.
- Vlakke tepels die niet reageren bij stimulatie maar die iets meer uitsteken tijdens het zuigen van de baby aan de borst of bij het gebruik van een kolfapparaat.
- Ingetrokken tepels die naar binnen toe trekken, gevouwen lijken te zijn en een verdikking van het weefsel creëren. Een sterke baby met voldoende zuigkracht kan ertoe leiden dat de tepels iets naar buiten komen maar het risico op bloedingen wordt groter door de verklevingen die ontstaan zijn. Goede verzorging en begeleiding kunnen de situatie verbeteren en het borstweefsel soepeler en elastischer krijgen. Daarbij is het zeldzaam dat ingetrokken tepels dubbelzijdig zijn.
Wat te doen bij ingetrokken tepels?
- Als eerste een goede verzorging van de tepel en tepelhof: een massage met onze Lanolinecrème.
- Borstmassage die het hele borstweefsel verzacht, het risico op mastitis vermindert, de bloedcirculatie bevordert en de huid versoepelt.
- Een comfortabele en open voedingshouding; achteroverleunend, schouders en rug goed ondersteund, de baby languit op je buik, zijn mondje dicht bij de tepel
- Leg de baby alleen aan als hij rustig is.
- Begeleid de baby naar de borst en zorg voor een soepele maar duidelijke aanhap.
Let op: de combinatie tussen ingetrokken tepels + ernstige stuwing + onrustige baby aan de borst met matige aanhap = vicieuze cirkel die negatief kan uitpakken voor moeder en kind. Vraag om extra ondersteuning en begeleiding.
Wat zijn de oplossingen voor een geslaagd borstvoedingsproces?
- Denk aan hulpmiddelen die de tepels kunnen helpen om naar buiten te komen zoals de Latch assistvan Lansinoh.
- Denk aan tepelhoedjes die het aanhappen mogelijk kunnen maken (lees ons artikel hierover)
- Denk aan een kolfapparaatom je tepels te stimuleren of om ervoor te zorgen dat de baby moedermelk krijgt als het aanleggen (nog) niet mogelijk is
- Denk aan Lanoline HPA Lansinoh om de tepels te verzorgen en pijn of irritaties te voorkomen.
Heb je korte of ingetrokken tepels? Neem dan op tijd contact op met een deskundige, overleg wat de beste voorbereiding voor jou is en ga goed voorbereid het avontuur in.
Vergeet niet je eigen ervaring met ons delen op onze sociale media!