Ontzwangeren en menstruatie bij borstvoeding

Ontzwangeren en menstruatie bij borstvoeding

Veel vrouwen vragen zich af hoe lang het ontzwangeren zal duren, of zij door het geven van borstvoeding voldoende beschermd zijn tegen een nieuwe zwangerschap, en wat menstruatie voor effect op de productie zal hebben.

Elke vrouw is anders. Voor sommigen is er niet veel voor nodig; een baby die doorslaapt en dus geen nachtvoeding meer krijgt, of de introductie van vast voedsel kunnen leiden tot een snelle terugkeer van de menstruatie. Voor de anderen, ook al drinkt de baby maar één of twee keer per dag, is het voldoende om niet ongesteld te worden. Het zuigen van de baby stimuleert voldoende aanmaak van borstvoedingshormonen waardoor de menstruatie weg blijft. Maar zoals eerder gezegd is elke vrouw anders, en degenen die een laag hormoongehalte hebben krijgen te maken met een snelle terugkomst van de ovulatoire cyclus. Deze kunnen variëren in intensiteit afhankelijk van het feit of de moeder borstvoeding blijft geven of niet.

De LAM-methode

Borstvoeding kan als anticonceptie gebruikt worden, tot een bepaalde hoogte. De Lactatie Amenorroe Methode (LAM) gaat ervan uit dat vrouwen die borstvoeding geven de eerste zes maanden niet vruchtbaar zijn. De voorwaarden daarbij zijn;

  • de vrouw is nog niet ongesteld geweest
  • de vrouw geeft exclusieve borstvoeding (dus geen bijvoeding)
  • pas op: kolven staat niet gelijk aan een voeding (het zuigreflex is  nodig voor een juiste hormoonbalans)
  • je voedt je baby op verzoek
  • de tijd tussen de voedingen is maximaal vier uur

De betrouwbaarheid is 97-99%, wanneer aan alle factoren wordt voldaan.

Mochten deze voorwaarden niet van toepassing zijn, dan zal je voor een andere methode moeten kiezen;  het spiraaltje, een condoom of de pil. Deze laatste mag pas na zes weken ingezet worden en kan tot een afname van de melkproductie leiden.

Maar wees gerust, de terugkeer van de menstruatie is niet gevaarlijk voor je productie, ookal heb jij het gevoel dat de baby onrustig aan de borst is gedurende de eerste twee à drie dagen. Het is een korte overgangsfase die gevoeligheid bij de tepels kan veroorzaken, wat je ook tijdens de ovulatie zal kunnen voelen.

In ieder geval is een gewone menstruatie geen storende factor bij borstvoeding. De melk blijft immers even lekker en goed voor de baby, en de samenstelling past zich steeds aan de behoeften van de baby aan.

Merci pour votre inscription