Borstvoeding is niet altijd vanzelfsprekend en als het aanleggen niet lukt en je baby onrustig wordt, gaat het snel ten koste van de roze wolk. Je houding verbeteren en goed advies van een deskundige zorgen er meestal voor dat alles binnen een paar dagen soepel verloopt.
Maar als de drinktechniek van de baby belemmerd wordt door een te strakke tongriem, kan het zijn dat het drinken aan de borst nooit zal verbeteren.
We hebben het over de frenum, een dunne band van weefsel die de tong met de mondbodem verbindt. Ongeveer 10% van de pasgeborenen heeft een korte tongriem (de meeste zijn jongetjes) maar alleen de helft zal een interventie nodig hebben om ervoor te zorgen dat zij comfortabel aan de borst kunnen drinken.
Wat zijn de symptomen bij een te strakke tongriem?
- De baby hapt en laat continu los, wordt onrustig en moe aan de borst, waardoor de melkopname minimaal is.
- De baby groeit niet of niet genoeg ten opzichte van het aantal voedingen dat hij krijgt
- De baby heeft moeite om de stroom van de melk te controleren, verslikt zich, heeft vaak de hik, laat veel windjes en heeft buikpijn.
- De baby klakt met zijn tong tijdens het drinken.
- Voeden is pijnlijk.
- De tepels zijn gevoelig en soms misvormd, er kunnen kloven ontstaan.
- De borsten zijn pijnlijk door verstopte melkkanalen of terugkerende mastitis, doordat zij niet goed gedraineerd worden.
- De voedingen zijn onrustig en duren lang.
- Er ontstaat een bepaalde frustratie doordat het aanleggen niet wil lukken.
Wat kan je eraan doen?
- Vraag een lactatiekundige om een mondonderzoek bij de baby en om mee te kijken tijdens de borstvoeding.
- Afhankelijk van de symptomen en van de gradatie van de tongriem zal de lactatiekundige je doorverwijzen naar een deskundige op gebied van klieven (frenotomie).
- Tijdelijk kolven om de productie op peil te houden totdat de behandeling heeft plaatsgevonden.
- Laat je goed begeleiden tijdens en na de behandeling, oefeningen zijn nodig om de tongelasticiteit goed te stimuleren en ervoor te zorgen dat de baby een goede drinktechniek kan toepassen.
- Wees geduldig en help je baby door hem zo goed mogelijk te begeleiden. Sommige kindjes drinken meteen aan de borst, anderen moeten even wennen.
- Neem alles rustig met de lactatiekundige door, bespreek de voedingshoudingen nog een keer en oefen met aanleggen zodat je kindje en jij ontspannen kunnen zitten.
Heb je twijfels of je kindje goed aanhapt of doet het voeden aan de borst pijn, aarzel dan niet om een deskundige in te schakelen en de situatie te observeren.