Je hebt vast al van tepelhoedjes gehoord zonder precies te weten wat het is of hoe je het gebruikt. Tepelhoedjes worden vaak (te) snel ingezet in de ziekenhuisomgeving terwijl zij om bepaalde voorwaarden en een degelijke begeleiding vragen. Als je baby niet in staat is om zelfstandig aan de borst te drinken, kan een tepelhoedje een fijne oplossing op het probleem zijn. Het wordt op de borst geplaatst, de tepel in het midden van de uitsparing, zodat de baby een houvast krijgt en de melk via kleine gaatjes kan drinken. Het lijkt eigenlijk op een speen en kan ervoor zorgen dat de baby aan de borst drinkt, ook al is het niet direct huid- op -huid. In vele situaties maakt het borstvoeding mogelijk en voorkomt dat de baby onrustig wordt, te lang strubbelt en uiteindelijk een fles krijgt.
Echter is de ondersteuning bij het gebruik van een tepelhoedje van groot belang; het gewicht van de baby moet nauwkeurig in de gaten gehouden worden net als de stabiliteit van de melkproductie.
Het is altijd de bedoeling dat het gebruik van een tepelhoedje tijdelijk is.
Wanneer kan een tepelhoedje nodig zijn?
Meestal als de baby een betere stimulans aan het gehemelte nodig heeft.
- Premature baby met een zwakke zuigkracht
- Een baby met weinig energie die moeite heeft om de tepel vast te houden
- Een baby die slordig drinkt en waarvan de tongperistaltiek niet goed is of als er sprake is van een strakke tongriem
- Een baby met een neurologisch probleem
- Een baby die moeite heeft om aan de borst te drinken vanwege ingetrokken tepels
- Een baby die gewend is geraakt om aan de fles te drinken en waarvan de moeder wil dat hij weer aan de borst drinkt.
Waar moet je opletten?
Er zijn tepelhoedjes in verschillende vormen en maten te krijgen. Het is ten eerste belangrijk dat het gebruikte materiaal, siliconen, van goede kwaliteit is, dun en flexibel, om de textuur van de huid zo goed mogelijk na te bootsen. Een inkeping aan de bovenkant zorgt ervoor dat de baby de huid van zijn moeder kan ruiken en voelen. De uitsparing (het deel dat in de mond van de baby komt) kan verschillende lengtes en vormen hebben (rond of puntig). Let goed op dat deze niet te lang is anders zou de baby kunnen gaan kokhalzen. Daarbij is het belangrijk dat de tepel goed in het hoedje kan bewegen.
Elke fabrikant biedt twee à drie maten tepelhoedjes aan; laat je goed adviseren en kijk vooral naar de diameter van je tepel. Kies voor degene die het comfortabelste aanvoelt!
Reiniging en onderhoud
Kook voor het eerste gebruik het tepelhoedje uit en maak het vervolgens dagelijks schoon in een sopje met warm water. Is er sprake van een schimmelinfectie, kook de tepelhoedjes dan het liefst na elk gebruik. Maak ze anders na elke voeding schoon, droog ze af en bewaar ze in het doosje.
Maak ze vochtig vóór het aanbrengen op de huid zodat zij beter blijven plakken. Stimuleer je borst van tevoren door deze te masseren om ervoor te zorgen dat er druppels melk uitkomen. Na het aanbrengen en het aanleggen van de baby zal de melk dan sneller stromen. En let goed op dat je het hoedje op de juiste manier plaatst; buig de zijkanten van het hoedje naar buiten (binnenste buiten als het ware), zet hem op de tepel en plaats de zijkanten op de borst. De tepel moet precies in het midden van de uitsparing zitten.
Tip: zet voor een betere hechting op de huid een druppel Lanoline op de zijkanten van het tepelhoedje
Let op het behoud van een goede productie
Gebruik liever geen tepelhoedje meteen na de geboorte van je baby; het is belangrijk dat er eerst direct huid- op- huidcontact plaatsvindt, zowel voor de baby als voor de stimulans van de melkproductie. Laat je vervolgens goed adviseren rondom het gebruik van het tepelhoedje om ervoor te zorgen dat de productie daardoor niet zal afnemen. Een controle van het gewicht van de baby is van groot belang. Er wordt vaak aangeraden om extra te kolven zodat de borsten goed gedraineerd blijven en naar wens blijven produceren. Ben je handig in de techniek met de hand kolven, pas het dan onbeperkt toe en bespaar je het kolven met een apparaat. Kijk wat het beste bij je past!
Wanneer en hoe kan ik het gebruik van tepelhoedjes afbouwen?
Hierbij een paar tips:
- Masseer je tepels regelmatig zodat ze soepel blijven en steeds meer naar buiten komen
- Pas zoveel mogelijk huid -op huid-contact toe en let op de eerste voedingssignalen van je baby. Als je kindje aangelegd wordt terwijl hij nog rustig is, zal hij met alle geduld op zoek gang naar de borst en de tepel op de juiste manier pakken. Probeer de natuurlijke manier van aanleggen (biological nurturing): Je zit ontspannen achterover, je kindje op je buik, zijn hoofdje dicht bij de borst en zijn voeten goed door jouw lichaam ondersteund. Deze houding bevordert de natuurlijke reflexen van de baby en zorgt voor geborgenheid en veiligheid.
- Wees geduldig en dwing je baby niet om zonder tepelhoedje te drinken als je merkt dat hij daar onrustig van wordt. Je hoeft geen druk op hem te leggen, hem stimuleren is meer dan genoeg!
- Begin de voeding met tepelhoedje en haal het hoedje er halverwege de voeding af
- Zet voordat jij je kindje gaat aanleggen de kolf even op de borst om de tepels te stimuleren om naar buiten te komen
- Heb vertrouwen in je kindje: baby’s geven vaak zelf aan wanneer zij de hoedjes niet meer nodig hebben
Tepelhoedjes kunnen dus soms heel handig en nuttig zijn om ervoor te zorgen dat een baby aan de borst kan drinken. Daarentegen is het belangrijk om ze niet te snel in te zetten en een goede begeleiding en ondersteuning te krijgen.
Ook al is borstvoeding een natuurlijk proces, het kan soms een paar dagen, soms weken duren voordat alles soepel en naar wens loopt. Neem tijd voor jezelf en je kindje, leer hem kennen, oefen samen, maak plezier en je zal zien hoe goed het jullie zal doen.