Weer aan het werk gaan is voor veel vrouwen de reden om te stoppen met borstvoeding. Maar met een beetje voorbereiding en motivatie is het zeker mogelijk om je kindje van moedermelk te blijven voorzien!
Je kunt op verschillende manieren blijven voeden, kijk vooral wat mogelijk is binnen je organisatie, maak het bespreekbaar met je werkgever en kies wat het beste bij je past.
Wat zegt de wet?
De werkgever is verplicht een werknemer, gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling, de gelegenheid te geven om het werk te kunnen onderbreken voor het geven van borstvoeding of om moedermelk af te kolven. De werkgever stelt, waar nodig, een geschikte af te sluiten ruimte ter beschikking.
De onderbrekingen mogen zo vaak en zo lang als nodig is plaatsvinden, maar in totaal tot een kwart van de werktijd.
De werknemer heeft het recht om het werk af te wisselen met extra pauzes, die samen tenminste 15 minuten en ten hoogste 1/8 deel van de voor haar geldende werktijd in beslag nemen. Deze pauzes gelden als werktijd.
Tenslotte is de werkgever verplicht het werk zo in te richten dat er rekening wordt gehouden met specifieke omstandigheden van vrouwen die borstvoeding geven.
Wat zijn de voordelen van blijven voeden?
– Je onderhoudt de kostbare intieme en vertrouwde momenten met je baby
– Je blijft directe immuniteit bieden, vooral omdat je kindje steeds meer in aanraking komt met ziektekiemen buiten zijn vertrouwde omgeving
– Het is goedkoper dan kunstvoeding
– Het heeft een positieve invloed op je werkgedrag; studies hebben aangetoond dat vrouwen die borstvoeding blijven geven, beter presteren en minder ziek zijn dan vrouwen die gestopt zijn.
Wat zijn de verschillende mogelijkheden als je weer aan het werk gaat?
– Exclusieve borstvoeding: je gaat tijdens de pauzes naar je kindje toe (bij jou thuis of naar de opvang) of je kiest ervoor om je baby op je werkplek te laten komen zodat je live kan blijven voeden.
– Voeden in de thuissituatie en kolven op het werk zodat je kindje afgekolfde moedermelk kan krijgen tijdens je afwezigheid.
– Combinatie moedermelk/kunstvoeding: voeden in de thuissituatie in combinatie met flessen kunstvoeding als jij aan het werk bent.
– De borstvoeding afbouwen. Vraag om advies bij een lactatiekundige voor een veilig afbouwschema en begin hiermee zo’n twee à drie weken voordat je weer aan het werk gaat.
In de praktijk…
– Kies voor een kolf die makkelijk te vervoeren is, compact en efficiënt, enkel of dubbelzijdig, het liefst draadloos te gebruiken. De keuze van een kolf is belangrijk omdat jij het apparaat dagelijks gaat gebruiken en je goed erbij moet voelen. Raak een paar weken voordat je gaat werken vertrouwd met het kolven en maak een klein voorraadje moedermelk aan zodat je zonder zorgen kan beginnen. Denk aan makkelijke kleren (geen strakke jurk bijvoorbeeld), wellicht ook aan een kolfbeha om je handen vrij te hebben, aan zoogcompressen en aan een paar extra t-shirts in je tas.
– Creëer een prettige kolfruimte voor jezelf; het is van belang dat je op je gemak voelt, privacy hebt en kunt ontspannen. Zorg ervoor dat je water bij de hand hebt om je handen te wassen en om de kolfonderdelen af te spoelen. Om je borsten zo goed mogelijk te stimuleren kun je ze masseren. Zet een foto van je kindje op tafel, neem een rompertje van hem mee om zijn geurtje bij je te hebben of luister naar zijn stemmetje via een video op je telefooon.
– Werk nauwkeurig; de melk op een goede manier bewaren en vervoeren is een belangrijk bij het kolven. Een koelkast op je werkplek is fijn maar een koeltas is ideaal om de potjes of zakjes te vervoeren.
– Wat voor hoeveelheden? Een baby die aan de borst drinkt, weet zijn voedingsbehoeften te verdelen gedurende de dag. Mocht hij in eerste instantie niet zo goed drinken bij de opvang, wees gerust, hij zal dit in de avond compenseren op het moment dat jullie weer samen zijn. Gemiddeld gezien blijft de hoeveelheid die een baby tussen de tweede en de zesde maand drinkt relatief stabiel. Denk aan ongeveer 400 ml per dag. Maak de persoon die het flesje gaat geven alert op het feit dat zij er de tijd voor moet nemen (ongeveer 20 minuten) en het liefst in een zittende houding zodat de melk niet te snel gaat stromen.
Voor een optimale voorbereiding raden we je aan om een lactatiekundige in te schakelen voor een advies op maat; elke situatie is anders en ook je wensen en verwachtingen mogen besproken worden.