Je kleintje groeit snel na de geboorte en zal de wereld snel ontdekken. Je verloskundige en arts zullen controleren of de baby gezond is en of zijn/haar ontwikkeling goed verloopt. Na de eerste 72 uur controle is de eerstvolgende controle van je baby tussen de 6 en 8 weken. Dit is de postnatale controle en dit is een medisch onderzoek om ervoor te zorgen dat alles in orde is met de baby en dat jij goed herstelt na de bevallling.
De evaluatie na 8 weken wordt uitgevoerd door het consultatiebureau en huisarts.
Je kunt uiteraard gewoon bij de baby blijven en krijgt verschillende vragen, terwijl de arts controleert of de baby goed drinkt, een normaal gewicht heeft, en of zijn/haar gezichtsvermogen, gehoor en coördinatie goed ontwikkelen.
Het biedt de ouders ook een goede gelegenheid om eventuele vragen te stellen, en het is een goed idee om de vragen op te schrijven zodat je ze niet vergeet – gebrek aan slaap kan invloed hebben op je geheugen! Ook niet vergeten om je baby’s gezondheidsboekje mee te nemen, zodat zij de resultaten van de controle van de baby kunnen noteren.
Controles voor de baby
- Hart – met een stethoscoop wordt gecontroleerd op eventueel hartruis. Dit komt veel voor (ongeveer 80% van de kinderen heeft op een gegeven moment hartruis), en in de meeste gevallen is het onschuldig, dus zelfs als een hartprobleem dat is gesignaleerd behandeling vereist, is het wellicht niet iets om bezorgd over te zijn. Verdere tests door een specialist worden uitgevoerd als er iets ongewoons wordt geconstateerd.
- Gehoor – dit wordt meestal in week 4-5 gecontroleerd, maar als het nog niet is gebeurd, zal het in de 6de week worden gedaan. Er zijn een aantal eenvoudige tests die artsen kan doen, zoals met hun handen achter het hoofd van de baby klappen om te zien of hij/zij schrikt.
- Longen, rug, en genitaliën – Als de baby een jongen is, dan zal de arts de opening in zijn penis controleren, en of de testikels in het scrotum zijn gezakt. Als de baby een meisje is, zal ze worden gecontroleerd of alles in het vaginale gebied normaal ontwikkelt.
- Heupen – de benen van de baby worden gecontroleerd op klikkende heupen. Deze termen beschrijven uiteenlopende heupproblemen, waaronder de ontwikkelingsstoornissen dysplasie (DDH) of aangeboren dislocatie van de heupen (CDH). Als er iets wordt geconstateerd, kan verder onderzoek nodig zijn met behulp van echo’s. Ongeveer een of twee op 1000 baby’s vereist enige vorm van behandeling.
- Gezichtsvermogen– de arts zal controleren of de baby zich kan focussen op een object en dit kan volgen, De arts zal tevens controleren of de baby lacht, kirt, gorgelend en huilt zoals normaal voor deze leeftijd.
- Wegen en meten – als de arts de baby wil wegen, moet je zijn/haar kleding uittrekken, inclusief de luier. De baby’s hoofdomtrek zal ook worden gemeten.
- Voeding – De arts zal vragen naar de voedingspatronen van de baby. Als je borstvoeding geeft, zal de arts waarschijnlijk een borstvoedingevaluatie uitvoeren om ervoor te zorgen de baby effectieve borstvoeding krijgt. Dit bestaat uit het aantal natte en vieze luiers, alertheid, goede kleur, goede spiertonus en goede gewichtstoename. Als je je zorgen maakt over de voedingen, is dit een goed moment om vragen te stellen.
Controles voor de moeder
De huisarts zal controleren of je nieren normaal werken en een urinetest doen om te controleren of er geen besmetting is. De arts zal ook je bloeddruk meten, evenals een onderzoek naar je buik om te controleren of je baarmoeder (uterus) normaal is gekrompen. Je wordt gewogen om ervoor te controleren of je terugkeert naar je normale gewicht, en je krijgt advies als er problemen zijn. Je hechtingen (als je deze hebt gehad) kunnen gecontroleerd worden om te zien of ze goed helen, en een screening op baarmoederhalskanker (uitstrijkje) kan gedaan worden als je dit de afgelopen drie jaar niet hebt gehad. Als je niet immuun bent voor rode hond en geen immunisatieprik kreeg in het ziekenhuis, dan kun je nu een prik krijgen – je moet proberen te voorkomen binnen een maand na het krijgen van het vaccin zwanger te worden. Je huisarts zal u ook vragen of je ongesteld bent geweest na de geboorte en of je nog steeds vaginale afscheiding hebt. De huisarts kan je borsten controleren tijdens de check-up, maar als dat niet gebeurt, dan je arts laten weten indien je borsten pijnlijk aanvoelen. Dit kan duiden op mastitis of congestie. Als je stuwing of mastitis voelt, je arts om advies vragen ter voorkoming of verergering. De arts kan warme en koude borsttherapie voorschrijven om de symptomen te verlichten, met bijvoorbeeld onze Thermoperles 3-in-1 Breast Therapy. De arts zal ook controles uitvoeren voor de beoordeling van stemming om eventuele postnatale depressie te identificeren.
Vertel je arts wanneer je:
- Problemen hebt met het ophouden van urine of ontlasting
- Seks pijnlijk is
- Moe bent (meer dan je zou verwachten), of depressief bent
- Nodeloos zorgen hebt