Borstvoeding is een natuurlijk proces waardoor sommige moeders de neiging hebben om te denken dat het “allemaal wel vanzelf goed zal gaan”. Het “wij zien het wel”-gevoel is begrijpelijk als je denkt dat alle vrouwen geschikt zijn om te kunnen voeden en alle baby’s het vermogen hebben te drinken aan de borst.
Maar is het werkelijk allemaal zo makkelijk?
Tegenwoordig, in een maatschappij waar zoveel verkeerde ideeën de ronde doen, blijkt het natuurlijk proces van voeden aan de borst niet zo eenvoudig meer te zijn. In Nederland is het een keuze, niet een norm. Vorige generaties (denk aan de jaren ’70) kozen vaak voor kunstvoeding waardoor borstvoeding allesbehalve een positief imago heeft.
Het is dus zinvol om, net als voor een bevalling, je van tevoren goed voor te bereiden en vooral te weten wat je te wachten staat zodat je in alle rust aan het avontuur kan beginnen.
Wat zijn de mogelijkheden?
Bijna alle kraamorganisaties bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorlichtingscursus. Er worden regelmatig sessies georganiseerd waar jij en je partner zich op in kunnen schrijven. De cursus duurt gemiddeld twee uur waarin de belangrijke facetten van borstvoeding aan bod komen. Jij bent natuurlijk vrij om te kiezen waar en wanneer je de cursus wilt volgen maar de meeste ouders gaan in de tweede gedeelte van de zwangerschap, als het onderwerp voeding besproken wordt bij de verloskundige.
De cursussen worden meestal door lactatiekundigen of borstvoedingscoaches gegeven en er is meestal ruimte om je eigen vragen te stellen.
Zoek je naar een persoonlijkere aanpak en wens jij je eigen situatie met een deskundige te bespreken, dan is het ook mogelijk om een cursus aan huis te volgen. De lactatiekundige gaat dan meer in op je eigen vragen en verwachtingen.
Wat wordt er dan besproken?
Ideaal is als je van tevoren hebt nagedacht over wat jou het meest intrigeert of als er punten zijn die je graag voorbij wilt zien komen. De cursussen hebben in het algemeen een soortgelijke inhoud met als toegevoegde waarde een goede interactie tussen de cursisten en de docent.
Hierbij de belangrijke punten die besproken worden:
- anatomie en fysiologie van de borst
- de gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor moeder en kind
- het belang en de samenstelling van moedermelk
- de eerste week na de bevalling
- de rol van de partner
- het aanleggen, de verschillende voedingshoudingen
- de productie op gang krijgen
- observaties bij de baby
- stuwing, regeldagen
- als het anders loopt dan gedacht en de mogelijke hindernissen
- kolven en bijvoeden
Wat maakt een cursus zo belangrijk?
Wist je dat ?
- Volwassenen 10% onthouden van wat zij lezen?
- 20% van wat zij horen?
- 30% van wat zij zien?
- 50% van wat zij zien EN horen tegelijkertijd?
- 80% van wat zij zeggen?
- 90% van wat zij zeggen EN doen tegelijkertijd?
Met dit in het achterhoofd is het belangrijk om een interactieve cursus aan te bieden met een combinatie van praktijk en theorie zodat de ouders het grootste gedeelte van de leerstof onthouden.
Onthoud vooral:
- een voorlichtingscursus kan je inzicht geven en je keuze bevestigen en stimuleren om borstvoeding te geven
- de cursus wordt door een deskundige aangeboden waardoor je de juiste houdingen en acties zal inzetten als het zover is
- je zal beter begrijpen wat borstvoeding inhoudt en je zal kunnen inspelen op de reacties en behoeften van je baby
Het is aangetoond dat ouders die een cursus hebben gevolgd, sneller de beslissing nemen om de hulp van een deskundige te vragen als het niet gaat, dan degenen die geen cursus hebben gevolgd. Het bewijst dus dat je alerter bent op wat goed en niet goed gaat en dat je weet waar je op moet letten om er een succes van te maken.
Heb jij ooit een cursus gevolgd? Deel je ervaring en je verhaal met ons en andere moeders, wij luisteren graag naar je!