In dit artikel
- Verschillende soorten misselijkheid
- Oorzaken van ochtendmisselijkheid
- De impact van ochtendmisselijkheid op het dagelijks leven
3.a. Impact van ochtendmisselijkheid op voeding
3.b. Fysiologische impact van ochtendmisselijkheid
3.c. Impact van ochtendmisselijkheid op evenwicht en houding
3.d. Psychologische gevolgen
3.e. Samenvattend
- Ondersteuning bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap
4.a. Natuurlijke oplossingen
4.b. Andere oplossingen
- Omgaan met misselijkheid op het werk
- Advies voor partners en familieleden
- Wanneer begint ochtendmisselijkheid?
- Wanneer stopt de ochtendmisselijkheid?
- Tot slot
Ochtendmisselijkheid is een vaak voorkomende symptoom tijdens de zwangerschap. Het wordt gekenmerkt door ongemak in de vorm van erge misselijkheid tot soms overgeven.
Hoewel dit een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap is, kan het ook moeilijk zijn om ermee om te gaan. Het doel van ons artikel is om nuttige informatie te geven over dit fenomeen en zwangere vrouwen te helpen om deze veeleisende fase van de zwangerschap te begrijpen, te beheersen en te overwinnen.
Verschillende soorten misselijkheid
Elke zwangerschap is uniek en de beleving van ochtendmisselijkheid kan van vrouw tot vrouw sterk verschillen. Sommigen ervaren milde symptomen terwijl anderen er erg veel last van hebben. Het is dus belangrijk om het probleem zo goed mogelijk te doorgronden om fijne oplossingen te vinden zonder zich met een andere te vergelijken.
Oorzaken van ochtendmisselijkheid
Ochtendmisselijkheid komt helaas vaak voor tijdens de zwangerschap. Het is een intrigerend fenomeen waarvan de exacte oorzaak nog steeds niet helemaal vastgelegd is.
Van de meest besproken hypotheses suggereert de eerste een beschermende functie:
De misselijkheid zou zwangere vrouwen helpen om zich te ontgiften van bepaalde voedingsmiddelen die mogelijk gevaarlijk zouden kunnen zijn voor het embryo. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde groenten, cafeïne houdende dranken en alcohol. Deze theorie wordt versterkt door het feit dat de symptomen hun hoogtepunt bereiken tijdens de belangrijkste fase van de embryonale ontwikkeling.
Een andere mogelijke verklaring gaat over hormonale veranderingen, in het bijzonder de stijging van het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG), dat door de placenta wordt uitgescheiden.
Er wordt ook gedacht dat een aantal andere factoren, waaronder hormonale, neuromusculaire en psychosociale, dit complexe fenomeen kunnen verklaren.
Ondanks het ongemak dat misselijkheid kan veroorzaken, is het vaak een teken van een normaal verlopende zwangerschap en zou het geen reden tot onnodige bezorgdheid moeten zijn.
De impact van ochtendmisselijkheid op het dagelijks leven
Ochtendmisselijkheid kan gevolgen hebben voor zwangere vrouwen en veel aspecten van hun gezondheid en welzijn beïnvloeden.
Impact van ochtendmisselijkheid op voeding
Het valt direct op dat vrouwen die misselijk zijn bijna automatisch kieskeurig worden in hun voedingskeuzes. Sommige ingrediënten of producten kunnen te sterk of te scherp overkomen waardoor zij deze gaan vermijden. Dit resulteert vaak in een verminderde opname van energie, belangrijke vitaminen en mineralen maar ook van eiwitten en micronutriënten.
Dit kan leiden tot een lage gewichtstoename van de moeder in het eerste trimester en, in sommige gevallen, invloed hebben op het geboortegewicht van de baby.
Fysiologische impact van ochtendmisselijkheid
Vanuit een fysiologisch oogpunt worden misselijkheid en braken, hoewel ze onaangenaam zijn, in verband gebracht met een verminderd risico op complicaties zoals miskramen, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.
Het kan zelfs de eerste ontwikkeling van de placenta positief stimuleren, wat zorgt voor een betere verdeling van voedingsstoffen tussen moeder en foetus.
Impact van ochtendmisselijkheid op evenwicht en houding
Ochtendmisselijkheid kan ook invloed hebben op houding en evenwicht, op de manier van bewegen in het algeheel. Studies hebben veranderingen aangetoond in de manier waarop zwangere vrouwen staan en bewegen, wat suggereert dat het lichaam zich aanpast om stabiel te blijven.
Psychologische gevolgen
Tot slot moet de impact van misselijkheid op de geestelijke gezondheid en het welzijn niet worden onderschat. Ongemak en braken kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven doordat de zwangere vrouw zich kan terugtrekken wat tot een gevoel van eenzaamheid en vervreemding kan leiden.
Samenvattend
Hoewel ochtendmisselijkheid vervelend en zwaar kan zijn, hoort het ergens bij het verloop van een normale zwangerschap en kan het een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van de foetus. Toch is het belangrijk dat zwangere vrouwen het probleem met hun verloskundige of arts bespreken, vooral als de symptomen intens worden.
Ondersteuning bij ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap
Er zijn verschillende manieren om ochtendmisselijkheid te helpen verminderen, van natuurlijke oplossingen tot inzet van medicatie, waarbij altijd rekening wordt gehouden met de gezondheid van de aanstaande moeder en haar baby.
Natuurlijke oplossingen
Om snel en op de meest natuurlijke manier de misselijkheid te onderdrukken, kan je ten eerste je eetgewoontes tijdelijk aanpassen om te kijken waar je lichaam goed of minder goed op reageert. Emotionele ondersteuning kan je zeker ook door deze fase heen helpen.
Daarnaast kunnen alternatieve therapieën zoals acupunctuur, acupressuur, het gebruik van gember en hypnose een uitkomst bieden. Vooral acupressuur laat veelbelovende resultaten zien bij het verminderen van de duur en intensiteit van misselijkheid.
Gember is een hulpmiddel uit de Chinese geneeskunde en werkt tegen allerlei soorten misselijkheid, onder andere tijdens de zwangerschap. Het zou bij matige misselijkheid helpen zonder nadelige effecten op de foetus. Matig blijven met het gebruik ervan blijft echter belangrijk (de geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg) en in overleg met je verloskundige of specialist.
Andere oplossingen
Als de symptomen erger worden, kan medicatie overwogen worden. Pyridoxine (vitamine B6) en Doxylamine zijn veilige opties, erkend om hun effectiviteit om misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te helpen verminderen.
Het is echter belangrijk dat elke beslissing in overleg met een arts genomen wordt om de veiligheid van zowel de moeder als van de baby te garanderen.
Omgaan met misselijkheid op het werk
Misselijk zijn terwijl je aan het werk bent kan heel vervelend zijn en je behoorlijk in de weg zitten. Een open communicatie met je werkgever en het zoeken naar aanpassingen zoals flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken kunnen een groot verschil maken.
Advies voor de partners en andere familieleden
Partners en familieleden spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van een zwangere vrouw die lijdt aan misselijkheid. Begrip, empathie en praktische hulp, zoals het op zich nemen van huishoudelijke taken of de zorg voor de andere kinderen, kunnen de last aanzienlijk verlichten.
Wanneer begint ochtendmisselijkheid?
Ochtendmisselijkheid begint meestal tussen 4 en 6 weken na de laatste menstruatie en bereikt een piek tussen 8 en 12 weken voordat het geleidelijk afneemt.
Wanneer stopt ochtendmisselijkheid?
De symptomen pieken rond de negende week van de zwangerschap en stoppen meestal rond de 14de week. Bij de meeste vrouwen stoppen de klachten helemaal maar in sommige gevallen kan de misselijkheid echter langer duren.
Tot slot
De adviezen en informatie in dit artikel zijn het resultaat van onderzoek door de schrijvers. Ze zijn zorgvuldig gecontroleerd op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, maar zijn op geen enkele wijze bedoeld als vervanging van een doktersadvies.
Lezers zijn daarom zelf verantwoordelijk voor het gebruik van deze informatie en dienen het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen als ze twijfels hebben of aanhoudende vermoeidheid en/of slaapproblemen ervaren tijdens de zwangerschap.
De schrijvers en Lansinoh aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van dit artikel.