De week nadat je baby is geboren (meestal op dag drie) kun je een beetje down, boos en geïrriteerd zijn – dit staat bekend als de babyblues. De babyblues komt vaak voor. 8 van de 10 moeders ervaren stemmingswisselingen in de week na de bevalling.
Als je bedenkt wat je lichaam net heeft meegemaakt door de weeën, en niet te vergeten de afgelopen 9 maanden, dan begrijp je dat je lichaam moet herstellen, niet alleen fysiek maar ook mentaal. De zwangerschapshormonen beginnen je lichaam te verlaten wanneer de melkproductie op gang komt. Op dit moment kun je stemmingswisselingen ervaren. Dit is meestal maar tijdelijk en de stemmingswisselingen veranderen na een paar dagen en soms na enkele uren. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een verminderd risico op het ontwikkelen van postnatale depressie. De oorzaak is dat het “geluks” hormoon, oxytocine, aangemaakt wordt wanneer je je baby voedt.
Manieren om iemand die een PDD heeft te helpen:
- Stel haar gerust dat ze het goed doet
- Helpen met het huishouden door de was te doen, maaltijden te bereiden, enz.
- Geef haar een knuffel als je denkt dat ze dit op prijs stelt
- Laat haar huilen en luister naar haar
Als de stemming na ongeveer een maand na de bevalling niet verbetert, moet je met de dokter of verloskundige spreken omdat je partner of familielid mogelijk lijdt aan een postnatale (of postpartum) depressie. PPD is een vorm van depressie die binnen de eerste 6 weken na de bevalling kan optreden, maar veel vrouwen beseffen niet dat ze PPD hebben en worden daarom vaak niet behandeld ondanks dat ze zich niet goed voelen. Postnatale depressie komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Ongeveer een op de tien mensen krijgt er mee te maken (dit cijfer is hoger bij tienermoeders) en veel moeders met PPD geven niet toe dat ze PPD hebben omdat ze het een teken van zwakte zien en denken dat het ze een slechte moeder maakt. De symptomen van PPD kunnen variëren, maar hebben meestal te maken met angst en het gevoel dat ze de baby en het leven in het algemeen niet aan kunnen. De belangrijkste symptomen zijn:
De belangrijkste symptomen zijn:
- Constant gevoel van verdriet
- Gebrek aan energie en extreme vermoeidheid
- Moedeloosheid en een gebrek aan plezier in alles
Andere symptomen kunnen zijn:
- Slaapproblemen, zelfs wanneer de baby slaapt
- Pijnen
- Niet in staat om te stoppen met huilen
- Schuldgevoelens en de schuld aan zichzelf geven
- Gebrek aan concentratie en problemen om beslissingen te nemen
- Geheugenverlies
- Paniekaanvallen
- Laag zelfvertrouwen
- Nerveus en snel geïrriteerd
- Moeilijkheden met het ontwikkelen van een band met de baby
- Het gevoel dat je het niet aankunt
- Gedachten over zelfmoord of zelfbeschadiging
- Beangstigende gedachten over het toebrengen van letsel aan de baby
Postnatale depressie kan slopend zijn en het hele dagelijkse leven beïnvloeden. Dus hoe eerder er gediagnosticeerd wordt, hoe makkelijker het zal zijn om het te behandelen. De mate van de depressie bepaalt de behandeling die wordt aangeboden, waaronder zelfhulp advies, praattherapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en antidepressieve medicatie. Dus als je denkt dat jijzelf, je partner of een vriendin lijdt aan postnatale depressie, stimuleer hen dan om er met iemand over te praten. Bezoek je huisarts of spreek met een vertrouwenspersoon die begrijpt hoe je je voelt. PND is een tijdelijke ziekte, maar het moet worden behandeld, want het is niet iets dat automatisch verdwijnt. En niet vergeten: niemand zal het je kwalijk nemen – de ziekte komt vaker voor dan de meeste mensen denken.